Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Το Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτισμού 2007-2013) θα φέρει στην Τήνο το τριήμερο 29, 30 και 31 Ιουλίου 2010 είκοσι επτά γνωστούς και σημαντικούς (κάποιοι από αυτούς διάσημοι) συγγραφείς και ποιητές από 18 χώρες. Οι μουσικοί, οι χορευτές και οι ηθοποιοί θα είναι από την Τήνο. Θα είναι μία πολυεθνική και πολυπολιτιστική γιορτή όχι μόνο της λογοτεχνίας αλλά και της μουσικής και του χορού.

ΠΡΩΤΟ: επειδή θα επιδιωχθεί να γίνει θεσμός και να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια
ΔΙΕΘΝΕΣ: επειδή θα συμμετάσχουν 27 συγγραφείς και ποιητές από 18 χώρες 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ: επειδή αντικείμενό του είναι η λογοτεχνία, κυρίως η σύγχρονη
ΦΕΣΤΙΒΑΛ: επειδή θα διεξαχθεί επί τριήμερο, θα περιλαμβάνει αναγνώσεις / απαγγελίες ποίησης και πεζογραφίας, τοπική μουσική και χορευτικό συγκρότημα της Τήνου 
ΤΗΝΟΥ: επειδή θα διεξαχθεί στην Τήνο 

Στόχος είναι να καταστεί η Τήνος σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα νησί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, ο Βοράς τον Νότο, το Αιγαίο τη Μεσόγειο. Μέσω του λόγου, της γλώσσας, της έκφρασης, της επικοινωνίας, των αναγνώσεων, των απαγγελιών, των παραστάσεων, του χορού και της μουσικής, γίνεται γνωστός ο άλλος (ο ξένος), και σπάνε τα φράγματα του φόβου για τον «άλλον». 

Mεταξύ των συγγραφέων και των ποιητών είναι και οι Ορχάν Παμούκ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Αν Κάρσον, Αντόνιο Ταμπούκι, Oμέρο Αρίτζις, Πιέρ Ασσουλίν, Φερνάντο Αρραμπάλ, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Κική Δημουλά, Ζυράννα Ζατέλλη, Τίτος Πατρίκιος, Έρση Σωτηροπούλου, Θανάσης Βαλτινός. Ο πλούτος των διαφορετικών γλωσσών και των σύγχρονων λογοτεχνικών τάσεων ανά τον κόσμο θα γίνουν κοινό κτήμα και οι συγγραφείς θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό, έτσι ώστε το έργο του καθενός να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό.

Κατά την εβδομάδα διεξαγωγής του Φεστιβάλ το λιμάνι της Τήνου θα είναι σημαιοστολισμένο με τις σημαίες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συν τις σημαίες των μη xωρών-μελών που συμμετέχουν. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα, το Βωλάξ και τον Πύργο.

Το 1o Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού, καλλιτεχνικού, λογοτεχνικού σωματείου «Κοινωνία των (δε)κάτων» σε συνεργασία με φορείς της Κύπρου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. 

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ, Πέμπτη 29 Ιουλίου: Η έναρξη του Φεστιβάλ (Πέμπτη 29.07) ξεκινάει στην Χώρα, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, με παρουσίαση εννέα συγγραφών και ποιητών.

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ, Παρασκευή 30 Ιουλίου: Εννέα (ή και περισσότεροι), διαφορετικοί από την προηγούμενη βραδιά, συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν και μιλούν για το έργο τους και για τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στο θέατρο της Βωλάξ (Δήμος Εξωμβούργου). Θα ακολουθήσουν τοπικοί μουσικοί και τοπικό χορευτικό συγκρότημα. 

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ, Σάββατο 31 Ιουλίου: Οι τελευταίοι εννέα συγγραφείς και ποιητές θα παρουσιαστούν και θα μας μιλήσουν, στο χωριό του Πύργου, γενέτειρα σπουδαίων γλυπτών. Τοπικοί μουσικοί και τοπικό χορευτικό συγκρότημα.

Μοιραστείτε το