Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Σας περιμένουμε στο χωριό! Διαλέξετε το δρομολόγιο που σας διευκολύνει και εισάγετε την ημερομηνία για την οποία ενδιαφέρεστε. Κάντε κλικ στην αντίστοιχη αναζήτηση. Aπό την ιστοσελίδα OpenSeas.gr.     Αναζήτηση

 

[Για όσους δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα μεταφέρουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για το χωριό μας στα αγγλικά].

Volax is a medieval village built on a small plateau in the middle of Tinos island, at an altitude of 284m (930ft), surrounded by large spherical granite rocks of plutonic origin. These rocks are 20 million years old, scattered on a large area of 23 square km (9 square ml), of a triangular shape defined by locations Exombourgo, Livada and Kakia Skala.

For centuries it has been one of the most isolated villages of the island, due to the inaccessibility of the area, although it seems that during the 15th century the village had a whole different dynamic: The income of the parish those years rose to a significantly large amount compared to the other villages. A surviving marble coat-of-arms of the Valier House –a well known patrician house of Venice–  shows that during the period when Venetians occupied the whole island, Volax had been home to nobles as well.

συνέχεια...

Συντεταγμένες: 37°35′32″N 25°10′40″E

H Βωλάξ (ή Βώλαξ ή Βώλακας) είναι ένα μικρό χωριό, από τα γραφικότερα της Τήνου, με μοναδική εδαφολογική μορφολογία, που του προσδίδει τη φυσιογνωμία σεληνιακού τοπίου.

Mεσαιωνικό καθολικό χωριό με περίπου 53 μόνιμους κατοίκους (απογρ. 2011), χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 284 μέτρα, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυριζόμενο από πέτρες και τεράστιους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης, σε τοπίο που σαγηνεύει με την ιδιομορφία του. Πολλά από τα σπίτια του είναι κτισμένα ανάμεσα ή επάνω σε αυτούς τους σφαιρικούς βράχους. συνέχεια...

Αυτή είναι η είσοδος του μουσείου της Βωλάξ και η πόρτα είναι κλειστή. Επειδή κάποιοι παραπονιούνται γενικώς, ότι «τα μουσεία είναι πάντα κλειστά», επιλέγουμε αντικείμενα από το Λαογραφικό Μουσείο –και όχι μόνο– και σας τα παρουσιάζουμε μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες.

V2.pdf

 

για την μεταφορά nikal_06.15

Ανδριώτες έξω από την Τήνο, στην πλώρη του Αρντένα (17 Απριλίου 1938).

Κατ' αρχάς, πως θα έρθετε στην Τήνο:
Με ferry-boat
1.
Από πορθμείο της Ραφήνας [60 ναυτικά μίλια, περίπου, από την Τήνο] κατ' ευθείαν ή μέσω Άνδρου (Γαύριο):
Όλες τις μέρες τις εβδομάδας. Κανονικά, το χειμώνα υπάρχουν δύο δρομολόγια κάθε μέρα, και ένα κάθε Κυριακή. Τον τελευταίο καιρό, όμως, υπάρχει ένα δρομολόγιο κάθε πρωί. Το καλοκαίρι υπάρχουν τουλάχιστον 3 δρομολόγια κάθε μέρα, και τις μέρες του Πάσχα και του δεκαπενταύγουστου προστίθενται κι άλλα. Η διάρκεια ταξιδιού είναι περίπου 4 ώρες με το συμβατικό –μέσω Άνδρου– και 2 ώρες με το fast. Τα τελευταία 5 χρόνια υπήρχαν τα εξής συμβατικά πλοία στη γραμμή: Aqua Jewel, Πηνελόπη Α., Superferry II, και από το 2007 το πλοίο Θεολόγος.
2. Από το πορθμείο του Πειραιά [86 ναυτικά μίλια] (μέσω Σύρου):
Ένα δρομολόγιο κάθε μέρα, και το καλοκαίρι περισσότερα. Η διάρκεια ταξιδιού είναι περίπου 5 ώρες, και τα εισιτήρια, φυσικά, ακριβότερα.

συνέχεια...

Τα βράχια είναι το σήμα κατατεθέν της Βωλάξ.

Το σεληνιακό τοπίο της Βωλάξ οφείλεται στα διάσπαρτα βράχια που καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα γης. Εχουν μέγεθος από μπάλα ποδοσφαίρου, έως πολλές δεκάδες μέτρα μήκος.

Για να τα δείτε από κοντά, περπατήστε πίσω από την εκκλησία, σε ένα δρομάκι, περίπου τρία λεπτά δρόμος. Θα φτάσετε σε ένα άνοιγμα, γνωστό ως “του Βουράκη η Πλάκα” με πανοραμική θέα στα γύρω μέρη. Αν έχετε χρόνο, ακολουθήστε το δεξιό μονοπάτι προς το “Βουνό”. Εκεί θα δείτε πιο περίεργους σχηματισμούς.

Σύσταση

Το πέτρωμα των βράχων είναι σχεδόν αποκλειστικά γρανίτης. Ομως δεν μοιάζει με τον σκληρό γνωστό γρανίτη: τούτος εδώ διαβρώνεται εύκολα και θρυματίζεται. Αν και η εξώτερη στοιβάδα είναι συμπαγής (και συνήθως καλλυμένη με λειχήνες) από μέσα υπάρχουν στρώματα εύθραυστου υλικού, το οποίο μπορούμε να τρίψουμε με το χέρι.

συνέχεια...

Παρουσίαση του Θεάτρου

Το Θέατρο δημιουργήθηκε το 1997, βασισμένο σε ιδέες, σχέδια, κόπο και χρήματα του συλλόγου. Χτισμένο με πέτρα και μάρμαρο, εκμεταλλεύτηκε το ανάγλυφο του λόφου που βρίσκεται πίσω του.

Εκδηλώσεις

Το Θέατρο φιλοξενεί τα καλοκαίρια διάφορες εκδηλώσεις, τόσο του Συλλόγου Βωλάξ, όσο και του Δήμου Τήνου. Αν ενδιαφέρεστε να φιλοξενήσουμε την εκδήλωσή σας στο θέατρο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Σύλλογο.

Τεχνικές πληροφορίες

Αν είστε θεατρική ομάδα ή τεχνικός και αναζητάτε τεχνικές πληροφορίες για το θέατρο, κατεβάστε το παρακάτω αρχείο που περιέχει μια περίληψη του τί είναι διαθέσιμο για μία παράσταση ή εκδήλωση.

Μια σύντομη παρουσίαση του τί θα δείτε στο χωριό, και πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε.

Από τη χώρα, πάρτε τον κεντρικό δρόμο που πάει προς τα χωριά. Στρίψτε αριστερά στο τυροκομείο. Μετά τα λουτρά ανεβαίνετε το δεξιό παρακλάδι του δρόμου. Μετά τον Σκαλάδο στρίβετε αριστερά στον “Μπουρό”. Μην ανησυχείτε, υπάρχουν ταμπέλες! Παρκάρετε στο “Καμπί”.

Τι να δείτε

Το χωριό δεν είναι μεγάλο. Εξερευνήστε! Δεν μπορείτε να χαθείτε! Περάστε από το Θέατρο, κατεβείτε στην πηγή, μετά πίσω για το Μουσείο και την Εκκλησία.

Πίσω από την εκκλησία, περπατήστε τρία λεπτά μέσα στη φύση για να φτάσετε στου “Βουράκη την Πλάκα”. Η Θέα και η ησυχία αξίζουν όσο όλα τα άλλα που θα δείτε! Αν νιώθετε οτι έχετε χρόνο, πάρτε το δεξιό μονοπάτι, σε είκοσι λεπτά θα είστε στο “Βουνό”. Εκεί είναι και οι πιο περίεργοι βράχοι, φαγωμένοι από τον αέρα, δημιουργούν μορφές ζώων.

Περπατώντας στα σοκάκια θα συναντήσετε τα εργαστήρια από τους λίγους εναπομείναντες καλαθοπλέκτες. Καλάθια και κοφίνια κάθε λογής, κάποτε χρησιμότατο εργαλείο του σπιτιού. Μην φύγετε χωρίς κανένα καλάθι ή κοφίνι: βοηθάτε αυτούς τους ανθρώπους και το καλάθι θα σας κρατήσει για χρόνια!

Πανηγύρια, εκδηλώσεις

Αν προγραμματίζετε την επίσκεψή σας το Πάσχα, ελάτε την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Στην “Καλαμάν”, ένα εξωκλήσι έξω από το χωριό, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με μουσική και φαγητό.

Τον Αύγουστο, όπως είναι η συνήθεια πλέον, γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Θέατρο. Για συγκεκριμένες ημερομηνίες, δείτε τις αφίσσες στο Θέατρο και σε διάφορα σημεία στη χώρα, και στην σελίδα εκδηλώσεων.

Φαγητό, καφές

Στο χωριό υπάρχουν δύο ταβέρνες, η “Βολάξ” και ο “Ρόκος”. Προτιμήστε όποια θέλετε. Υπάρχει καλό φαγητό με ντόπια προϊόντα. Δοκιμάστε λούζα και τηνιακό τυράκι (που είσαι βρε γιαγιά με τα πυτιά σου!).

Αναμνηστικά

Στο μαγαζάκι “Το Πέτρινο” και στο Μουσείο θα βρείτε αναμνηστικά για τους δικούς σας και τους φίλους σας.

Το πιο ταιριαστό δώρο όμως είναι ένα χειροποίητο καλάθι, κατασκευασμένο στη Βωλάξ, από ντόπιους καλαθοπλέκτες.