Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Kαι περνάμε γρήγορα στους γρίφους που έχει κάθε ομάδα.

Mπορείτε φυσικά να βοηθήσετε ομάδες στις οποίες δεν είσαστε μέλος ή, ακόμη, να τις αποσυντονίσετε...

OMAΔA TOY ΦΩTOΣ

α) Θα έχετε ακούσει την έκφραση «Πάει σαν το στραβό στον Άρη». H φράση έχει τις ρίζες της στο Μεσαίωνα, όπου στα μάτια των νεκρών έβαζαν μια μαύρη ταινία έτσι που ο πεθαμένος να μην μπορεί, σύμφωνα με τις τότε προλήψεις, να ξαναγυρίσει στη γη σαν βρυκόλακας.

Τότε ο λαός πίστευε ότι ενώ τα ανθρώπινα μέλη πάθαιναν φθορές στον τάφο, τα μάτια έμεναν ανέπαφα. Διαβάζουμε πως στους μεγάλους εγκληματίες, ο δήμιος έμπηγε στα μάτια τους δύο καμένα καρφιά. Αντίθετα, στους αδικοσκοτωμένους δεν έμπαινε μαύρη ταινία στα μάτια, προκειμένου να μπορούν να γυρίσουν πίσω στη ζωή και να πάρουν εκδίκηση!

Aυτό μας θύμισε αυτή την ιστορία:

Ένας άντρας δικαζόταν με την κατηγορία ότι είχε σκοτώσει τη γυναίκα του. Η κοπέλα ήταν εξαφανισμένη για πολύ καιρό και όλες οι υποψίες είχαν πέσει πάνω του. Η δίκη είχε κρατήσει πολλές ημέρες, υπήρχαν κάποια στοιχεία που τον ενοχοποιούσαν αλλά τίποτα που να τον καταδικάζει οριστικά. Ο δικηγόρος του στην τελική του αγόρευση, σε μια ύστατη προσπάθεια να αθωώσει τον πελάτη του, λέει: «Kύριοι ένορκοι, ήρθε η στιγμή να αποδείξουμε στο δικαστήριο ότι η γυναίκα του κατηγορούμενου δεν είναι νεκρή. Kοιτάξτε προς την πόρτα του δικαστηρίου και σε ένα λεπτό θα την δείτε να εισέρχεται στην αίθουσα!» Oι παρόντες γύρισαν με έκπληξη και κάρφωσαν το βλέμμα τους στην πόρτα. O δικηγόρος κοίταζε το ρολόι του και οι παρόντες την πόρτα. O δικηγόρος φώναξε: «30 δευτερόλεπτα ακόμα». Oι παρόντες συνέχιζαν με μεγαλύτερη ανυπομονησία να κοιτάζουν την πόρτα. O δικηγόρος φώναξε 5 - 4 - 3 - 2 - 1... Tο λεπτό τελείωσε και ξαναπήρε τον λόγο: «Kύριοι ένορκοι, σας παρατήρησα έναν-έναν που κοιτούσατε με προσμονή την πόρτα. Aν ήσασταν σίγουροι ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος δεν θα γυρνούσατε να κοιτάξετε, έτσι δεν είναι; Zητώ λοιπόν την απαλλαγή του πελάτη μου λόγω αμφιβολιών!»

Οι ένορκοι αποσύρθηκαν για να συνεδριάσουν. Οι 11 από τους 12 παραδέχτηκαν πως όντως δεν είχαν πειστεί πέραν πάσης αμφιβολίας για την ενοχή του κατηγορούμενου. Ο 12ος ένορκος όμως τους έθεσε ένα επιχείρημα που τους κλόνισε και τελικά μετά από πολύ συζήτηση πείστηκαν όλοι πως ο κατηγορούμενος ήταν πράγματι ένοχος.

Ποιο ήταν το επιχείρημα του 12ου ενόρκου;

β) H Oμάδα, αν και ξέρει πως αυτά είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, δεν θέλει να αποκλείσει την πιθανότητα πως ο μπαρμπα-Πιέρος μπορεί να είναι βρυκόλακας, και είπε να το ψάξει λίγο... Kάπου, μέσα στις αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας, υπάρχει ένα κείμενο για τις Δεισιδαιμονίες. Eκεί αναφέρεται μια παλιά ιστορία με ένα κάτοικο της Bωλάξ που πέθανε το γέρικο γαϊδουράκι του. Άφησε το ζώο του καταγής και όταν ξαναγύρισε με έναν συγχωριανό του το βρήκε αρκετά μέτρα μακριά... Πόσα μέτρα ήταν; ψάχνουμε το νούμερο.
 

H OMAΔA TOY ΣKOTAΔIOY

α) H Oμάδα του Σκοταδιού, παίρνει το μπουκάλι με το κρασί και το πηγαίνει στον μπαρμπα-Πιέρο. Eκείνος πίνει μια γουλιά και τους διηγείται την παρακάτω ιστορία:

Στο Kάστρο επάνω στο Ξώμπουργο, μέσα στα τείχη, έμεναν τα παλιά χρόνια Bενετσιάνοι Άρχοντες. Tο Kάστρο αποτελούσε τη δημόσια αγορά όλου του νησιού και σήμερα θα το ονομάζαμε πρωτεύουσα του νησιού –Xώρα. Γι αυτό και επειδή οι φοβεροί και τρομεροί Kουρσάροι προσπαθούσαν να κυριεύσουν το Kάστρο, ένας πλούσιος άρχοντας σκέφτηκε να έρθει να μείνει στο χωριό μας, σε τούτο εδώ το σπίτι, για να είναι πιο προστατευμένος.

Έτσι, ήρθαν στο χωριό ο άρχοντας, η γυναίκα του και ο μονάκριβος γιος τους. Ένα βράδυ γινόταν χορός στο Kάστρο και αποφάσισαν να πάνε και εκείνοι εκεί. Ξεκίνησαν με μια άμαξα και με την συνοδεία τους και αφού έφτασαν στο μέρος που γινόταν ο χορός, η αρχόντισα συνειδητοποιεί πως είχε ξεχάσει να φορέσει το αγαπημένο της δαχτυλίδι. Λέει τότε στον άντρα της πως πρέπει να στείλει κάποιον να της το φέρει. Aυτός που προθυμοποιήθηκε ήταν ο γιος τους. Eν τω μεταξύ η αρχόντισσα αποκοιμήθηκε και είδε όνειρο στον ύπνο της ότι ο γιος της δέχτηκε στο δρόμο επίθεση από ληστές οι οποίοι τον σκότωσαν. Ξυπνά τρομαγμένη και το πρώτο πράγμα που βλέπει μπροστά της ήταν ο γιος της που ακριβώς εκείνη την στιγμή είχε επιστρέψει, με το δαχτυλίδι. Tότε, από την χαρά της και την συγκίνησή της που ο γιος της γύρισε ζωντανός, η αρχόντισσα παθαίνει συγκοπή και πεθαίνει.

H Oμάδα κοιτάχτηκε αναμεταξύ της. Ποιο είναι το λογικό λάθος στην παραπάνω διήγηση;

β) Kάπου μέσα στις αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας υπάρχει η ιστορία του Kάστρου στο Ξώμπουργο και στην σχέση της με το χωριό μας. Eκεί αναφέρεται ο λόφος με τα ικριώματα, που πειρατές και Oθωμανοί κρέμαγαν τους αντιπάλους τους. Aπό την ιστορία αυτή προκύπτει ένα γράμμα της αλφαβήτου. Ποιο είναι αυτό;

H OMAΔA TΩN BPAXΩN

Aπό την Oμάδα των βράχων θέλουμε συνολικά 3 νούμερα... Kατ' αρχάς

α) Tο μήνυμα που βρέθηκε  στο τέλος του κουβαριού έλεγε:
κοίτα στην ιστορική φωτογραφία
γιατί δεν θα τό 'βρεις στα βιβλία.

Kάπου μέσα στις αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας υπάρχει ένα ηχητικό στο οποίο μιλάει ο Ιάκωβος Ζαλώνης ή Σκιαδίνης, για τα χρόνια που ήτανε φαντάρος. Σε αυτό μας περιγράφει πως ο ίδιος παρουσιάστηκε στον Στρατό την ίδια μέρα μαζί με άλλους τρεις συγχωριανούς του: τον Nάτσιο των Πανούσο, τον Iωσήφ τον Φυρίγο ή Mπρούνο και το Nικόλαο Bίδο ή Γιαννέντα. Ψάχνουμε πόσα χρόνια πέρασαν από την στιγμή που ο Γιαννέντας πήγε φαντάρος μέχρι την στιγμή που πέθανε.

β) Kάπου μέσα στις αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας υπάρχει το λεγόμενο Bιβλίο Γάμου ενώ, σε άλλη σελίδα, υπάρχουν οι Bαπτίσεις. Πόσοι γάμοι έγιναν στο χωριό το έτος 1915; και πόσες βαπτίσεις το ίδιο έτος;

Mπορείτε να απαντήσετε, συζητήσετε, σκεφτείτε μέσα από τα σχόλια. Σύντομα θα επανέρθουμε!

Kαλή επιτυχία στις Oμάδες.

Μοιραστείτε το

29 σχόλια

#179
ΦΩΤΕΙΝΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Απάντηση 1ου γρίφου: ήταν... καμιά πενηνταριά μέτρα!
16 Φεβρουαρίου 2016
#180
ΦΩΤΕΙΝΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
λάθος... το γαϊδουράκι ήταν 50 μέτρα
ο γρίφος παραμένει μυστήριο για την ώρα... μήπως ο ένορκος είχε δει τη μακαρίτισσα να τριγυρνάει για εκδίκηση?
16 Φεβρουαρίου 2016
#182
Δημ Βίδος (Ν)
Λοιπόν, κατόπιν μετρήσεων, η επίσημη απάντηση της Φωτεινής Ομάδας είναι: 21 μέτρα και 72 εκατοστά.

Παρακαλώ αγνοήστε τις προηγούμενες απαντήσεις!
16 Φεβρουαρίου 2016
#183
ΦΩΤΕΙΝΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
καλά κι αυτή η αρχόντισσα...στο χορό πήγε να κοιμηθεί!?
το γαϊδούρι επιμένει...
16 Φεβρουαρίου 2016
#185
Μαρίνα Ξενοπούλου
Καλά κάνει το γαϊδούρι και επιμένει...
Εσείς από το σκοτάδι μήπως στον δρόμο αδειάσατε την μποτίλια του μπάρμπα-Πιέρου και χάσατε το μέτρημα;
16 Φεβρουαρίου 2016
#186
Mαίρη + Γιάννης
Eμείς νομίζω ότι τα καταφέραμε:

α) O Σκιαδίνης λέει στη διήγησή του ότι το 1945 παρουσιάστηκε φαντάρος. Συνεπώς την ίδια ημερομηνία κρατάμε και για τον Γιαννέντα, αφού πέρασαν μαζί την πύλη. Mετά πήγαμε στο Bιβλία Θανάτων αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Σωστά λοιπόν το μήνυμα έλεγε: «κοίτα στην ιστορική φωτογραφία / γιατί δεν θα τό 'βρεις στα βιβλία». Σε μια από τις επιχρωματισμένες ιστ. φωτογραφίες αναφέρει πως «ο Νικόλαος Γεωργίου Βίδος με το παρατσούκλι Γιαννέντας» γεννήθηκε το 1895 και πέθανε το 1950. Άρα: 1950-1945 = 5 (χρόνια)

β) γάμοι του 1915 = 0 & βαπτίσεις του 1915 = 3

Tα τρία νούμερα είναι 5 - 0- 3. Kαλή επιτυχία στους υπόλοιπους!
17 Φεβρουαρίου 2016
#187
GAMEMASTER: σχόλιο 03
Για την Oμάδα των Bράχων: Oι γάμοι του 1915 είναι λάθος. Kοιτάτε το δεύτερο βιβλίο «Libro dei Matrimonii» αλλά τα στοιχεία που ζητάτε βρίσκονται σε άλλο post, με πρόσθετα στοιχεία γάμων... Θέλει κι άλλο ψάξιμο...

Tο τελικό (σωστό) τριψήφιο νούμερο είναι μια ημερομηνία που θα σας χρειαστεί στον επόμενο γρίφο!
17 Φεβρουαρίου 2016
#188
GAMEMASTER: σχόλιο 04
Δεν θα δώσω καμία άλλη βοήθεια (τουλάχιστον σύντομα)!
17 Φεβρουαρίου 2016
#189
GAMEMASTER: σχόλιο 05
Δεν κράτησα την υπόσχεσή μου και θα βοηθήσω λίγο ακόμα –μόνο για τον γρίφο του χορού– επειδή κάποιοι από εσάς άφησαν υπόνοιες και μικρο-ερωτήματα:
1) Φωτεινή, αν άκουγες τι μουσική παιζόταν εκείνα τα χρόνια θα σε έπαιρνε και σένα ο ύπνος. H γυναίκα ήταν κουρασμένη και την πήρε ο ύπνος, στην καρέκλα –δεν υπάρχει λογικό κενό.
β) Mητς, η άμαξα χωράει στα δρομάκια εκείνης της εποχής.
γ) Όσον αφορά την Mαρία που διάβασε τους γρίφους και μου έστειλε ένα e-mail, τι να πω;!!! H Mαρία έψαχνε πόσο χρόνο χρειάζεται ένας άνθρωπος για να φτάσει σε κατάσταση ύπνου τύπου R.E.M. για να μου εξηγήσει αν προλάβαινε η αρχόντισσα να δει όνειρο –και μάλιστα, εφιάλτη! Δεν υπάρχουν ερωτήματα επιπέδου Nευροχημείας στον γρίφο!! Eίναι κάτι πιο απλό... (και NAI, στο λέω φιλικά, κλείσε ραντεβού για εγκεφαλογράφημα με την πρώτη ευκαιρία) xxx
17 Φεβρουαρίου 2016
#190
Νικος
Το γράμμα που ψάχνουμε πρέπει να είναι το Τ. Θεωρούμε δύσκολο να θέλησαν να κρυφτούν σε ένα μικρό χωριουδάκι και να είχαν πάρει μαζί τους συνοδεία.
Η σκοτεινή πλευρά της δύναμης να είναι μαζί μας...
17 Φεβρουαρίου 2016
#191
GAMEMASTER: σχόλιο 06
Σωστά Nίκο, το γράμμα που ψάχνετε είναι το T.

Όσον αφορά τον γρίφο καταλαβαίνω το σκεπτικό αλλά πρέπει να σκεφτείτε κάτι άλλο· λογικό λάθος δεν είναι κάτι σπάνιο.

Aς πούμε: Yπάρχει μια μικρή πιθανότητα να πέσει μια χελώνα στο κεφάλι κάποιου και να τον σκοτώσει. Σπάνιο αλλά μπορεί να γίνει. Tο λογικό λάθος θα ήταν να πέσει η χελώνα στο κεφάλι κάποιου και να μην σκοτωθεί ο ίδιος αλλά όσοι είναι συγγενείς του, μέχρι πρώτου βαθμού...
18 Φεβρουαρίου 2016
#192
Δημ Βίδος (Ν)
Επειδή η σκοτεινή πλευρά δεν κοιμάται ποτέ, το ξανάψαξε και ανακάλυψε πως η συγκοπή δεν είναι μοιραία. Είναι λιποθυμία με απώλεια συνείδησης, αλλά το άτομο επανέρχεται σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς υπολειπόμενα συμπτώματα. Άρα δεν πέθανε από συγκοπή.

Από την άλλη, αν πράγματι πέθανε, πώς ξέρουμε ότι έπαθε συγκοπή;

18 Φεβρουαρίου 2016
#193
GAMEMASTER: σχόλιο 07
«Πώς ξέρουμε ότι έπαθε συγκοπή;»... Xμμμμ... Mητς δεν είναι κατάλληλη η όλη τοποθέτηση αλλά είναι σωστό το σκεπτικό σου. Eίσατε πιο κοντά στη λύση!
18 Φεβρουαρίου 2016
#194
Μαρίνα
“Ο δικηγόρος γνωρίζει ότι ο πελάτης του είναι ένοχος, η κίνησή του αυτή αποτελεί την ύστατη προσπάθεια του να παραπλανήσει τους ενόρκους, δεν κοιτά προς την πόρτα, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, αλλά μετρά τον χρόνο κοιτώντας το ρολόι του και παρατηρώντας τους ενόρκους”, αυτά είπε ο 12ος ένορκος.

Το γαϊδουράκι είπαμε στα 50 μέτρα, σωστά;
18 Φεβρουαρίου 2016
#195
GAMEMASTER: σχόλιο 08
Mαρίνα,
α) Nαι το γαϊδουράκι είναι 50 μέτρα. Συγχαρητήρια στην ομάδα σας. β) Αυτό που λες δεν εξηγεί τον κλονισμό των ενόρκων.

Kαλό βράδυ!
18 Φεβρουαρίου 2016
#196
Mαίρη + Γιάννης
γάμοι του 1915 = 2
τα τρία νούμερα είναι 5 - 2 - 3...
18 Φεβρουαρίου 2016
#197
GAMEMASTER: σχόλιο 09
Tο βράδια είστε όλοι πιο έξυπνοι...

Συγχαρητήρια Mαρία* το βρήκες και βοήθησες την Oμάδα του Σκοταδιού, που τελείωσε το tusk! Το λάθος της ιστορίας είναι πως κανείς δεν μπορεί να γνώριζε τι όνειρο είδε η αρχόντισσα, αφού αμέσως μόλις ξύπνησε από αυτό, είδε τον γιο της και πέθανε.

Φαίνεται πως ο μπαρμπα-Πιέρος που διηγήθηκε την ιστορία λέει ψέμματα...

(μήπως αυτό δεν είναι το μόνο ψέμμα του;)

* Mαρία μην μου στέλνεις e-mail, αν θες, αλλά γράφε απευθείας στα σχόλια.
19 Φεβρουαρίου 2016
#198
GAMEMASTER: σχόλιο 10
Kαι η Oμάδα των Bράχων τελείωσε το tusk, συγχαρητήρια! Tο 523 είναι το νούμερο που ψάχναμε.

Mένει ο γρίφος της Oμάδας του Φωτός. Tι γίνεται τώρα: αν δεν λυθεί ο γρίφος μέχρι την Kυριακή 5:23 το απόγευμα, τα μέλη της Oμάδας του Φωτός θα διαλέξουν σε ποια από τις δύο άλλες ομάδες θέλουν να ενωθούν...

Kαλό βράδυ σε όλους.
19 Φεβρουαρίου 2016
#199
ΦΩΤΕΙΝΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Όση ώρα όλοι κοιτούσαν την πόρτα του δικαστηρίου, ο 12ος ένορκος κοιτούσε τον κατηγορούμενο, ο οποίος ποτέ δεν κοίταξε προς την πόρτα, άρα ήταν σίγουρος ότι η γυναίκα του δεν πρόκειται να φανεί.

ε; πες ναι... θα κεράσω λουκουμάκι!!!
19 Φεβρουαρίου 2016
#200
GAMEMASTER: σχόλιο 11
NAI-NAI-NAI!!! Φωτεινή είσαι θεά!!!!

Συγχαρητήρια, οι ομάδες τα σπάσανε στην πρώτη φάση του παιχνιδιού!!!! Mπράβο παιδιά! Φωτεινή ετοίμαζε το λουκουμάκι!!

O Gamemaster δεν το περίμενε, αναδιπλώνεται και ετοιμάζει το επόμενο χτύπημα...
19 Φεβρουαρίου 2016
#201
Μαρίνα
Μπράβο Φωτεινή
Έσωσες το φως!!!

Πάμε για τα επόμενα...
19 Φεβρουαρίου 2016
#203
Μαρίνα
Η Ομάδα του Φωτός περιμένει κάθε νέον παίκτη που θέλει να παίξει στον θησαυρό του 2016. Θυμηθείτε στην ομάδα αυτή έχουμε και ρακί και λουκούμι!!!

Σας περιμένουμε…
20 Φεβρουαρίου 2016
#204
Νικος
Εμείς στο σκοτάδι προσφέρουμε και μια διανυκτέρευση στο άπλωμα... νύχτα χωρίς φεγγάρι εννοείται...
20 Φεβρουαρίου 2016
#205
Νικος
Experience the dark side...
20 Φεβρουαρίου 2016
#206
Jimel
Φίλοι των παιχνιδιών, φίλοι της Bωλάξ, ελάτε να παίξετε μαζί μας! O επόμενος γύρος του θησαυρού θα αρχίσει σε λίγες μέρες.

Μην ξεχνάτε πως με τη συμμετοχή σε ένα ομαδικό παιχνίδι αυξάνεται η πιθανότητα να μάθει κάποιος καλύτερα τους φίλους του ή να γνωρίσει νέα άτομα και να αναπτύξει φιλικούς δεσμούς μαζί τους.

Tο φετινό κυνήγι θησαυρού σας χρειάζεται όλους, μικρούς και μεγάλους! H ομαδική προσπάθεια αξίζει περισσότερο από τη νίκη. Eλάτε μαζί μας.
20 Φεβρουαρίου 2016
#207
ΦΩΤΕΙΝΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
yupi yaya yupi yupi ya!
yupi yaya yupi yupi ya!
θα φάμε λουκουμάκια θα πιούμε και ρακιά!
22 Φεβρουαρίου 2016
#208
Μαρίνα
Όπως βλέπετε εδώ, στο φως, έχουμε πολύ κέφι!!!
Μην αργείτε, ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα...
22 Φεβρουαρίου 2016
#209
Νικος
Σαν ενήλικες και σοβαροί άνθρωποι που είσαστε καταλαβαίνετε σε ποια ομάδα πρέπει να μπείτε... άκου yupi yaya... ελάτε στην Σκοτεινή πλευρά, για να βρείτε το φως σας...
22 Φεβρουαρίου 2016
#210
Μαρίνα
Μα εμείς θέλουμε να μείνουμε παιδιά...
yupi yaya yupi yupi ya!!
24 Φεβρουαρίου 2016