Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Βωλάξ 1978

Πριν από 40 και πλέον χρόνια ο Ιταλός Giovanni Baston αποθανάτισε το νησί της Τήνου. Πρόσφατα ψηφιοποίησε (και κατέταξε σε τρεις σειρές φωτογραφιών) αυτό τον πολύτιμο θησαυρό και τον δημοσιοποίησε μέσω γνωστής ιστοσελίδας για φωτογραφίες και βίντεο. Κάτω από τον τίτλο «1978 Isola di Tinos», παρουσιάζεται μια γενική σειρά 62 φωτογραφιών —υπάρχουν ακόμη δύο θεματικές: Δεκαπενταύγουστος στη Χώρα και γάμος στο Αγάπη—, από τις οποίες, σε διαφορετικά posts, μεταφέρουμε όσες φωτογρφαφίες αφορούν άμεσα ή έμμεσα το χωριό μας.

Στις τρεις παραπάνω φωτογραφίες βλέπουμε τον Αντώνη Φυρίγο ή Ντουντό (1920-2008), έναν πραγματικό αρτίστα της καλαθοπλεκτικής, λίγο πριν ολοκληρώσει ένα κοφίνι, στο εργαστήριό του. Ο Αντώνης, που για δεκαετίες ήταν και επίτροπος της εκκλησίας, διαφοροποίησε αισθητικά τον μέχρι τότε παραδοσιακό τρόπο κατασκευής καλαθιών. Και επειδή είχε επίγνωση αυτής του της δεξιότητας, έβαζε κλωστή στον πάτο των καλαθιών για να ξέρουν όλοι πως αυτά, τα πιο όμορφα, ήταν δικά του!

 


Ίσως θα πρέπει να θυμίσουμε πως κάθε δεκαετία είχε για τους τουρίστες τον προβεβλημένο καλαθοπλέκτη της. Ο πρωπάτορας αυτής της λίστας ήταν ο Αντώνης, από αυτόν ξεκίνησαν όλα! Ας δούμε, χοντρικώς, τους «διάσημους» καλαθοπλέκτες του χωριού, που φωτογραφίες τους κοσμούν δεκάδες εφημερίδες, έντυπα, βιβλία και καρτ-ποστάλ:

μέσα δεκαετίας ’70 — αρχές δεκαετίας ’80  ....Αντώνης Φυρίγος ή Ντουντός
τέλη ’80
 — αρχές δεκαετίας ’90                      …Ανδρέας Σιγάλας ή Κακάλας
          εναλλακτικά:                                            
Μάρκος Φυρίγος ή Γκανάνης
τέλη δεκαετίας
90 — αρχές 00                      …Γιάννης Πιπέρης
          εναλλακτικά:                                            Γιακουμής Σιγάλας
δεκαετία 00                                                       …Αλέκος Φυρίγος
δεκαετία ’10                                                       …Ιωσήφ-Αντώνης Σιγάλας
ανατολή δεκαετίας ’20                                      …Λουδοβίκος Σιγάλας

Μοιραστείτε το