Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Μια σύνοψη των εκδηλώσεων και άλλων δράσεων που έγιναν το καλοκαίρι του 2011 στο χωριό μας.

Το καλοκαίρι πέρασε! Δεν έγιναν και λίγα στο μικρό μας χωριό! Διαβάστε αναλυτικά:

Προσφορές Εκκλησίας

Δύο σημαντικότατες προσφορές έκανε η Εκκλησία για τα παιδιά του χωριού. Μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο Σύλλογος πέτυχε (α) το παπαδικό να διατεθεί και πάλι για να παίζουν τα παιδιά και (β) η εκκλησία να παχτώσει στον Σύλλογο, για κάποια χρόνια, κάποιο χωράφι της, ώστε να γίνει γήπεδο για τα παιδιά.

 

Όσον αφορά το παπαδικό, καθαρίσαμε και τακτοποιήσαμε τον χώρο, τακτοποιήσαμε την κουζίνα και όλα τα πράγματα που ήταν σωριασμένα εκεί μέσα, τακτοποιήσαμε τα παιχνίδια, τα βιβλία και τα επιτραπέζια. Κάποιοι προσέφεραν και νέα επιτραπέζια. Τέλος, απομονώσαμε την κουζίνα και το WC, δίνοντας το κλειδί στον παπά, για να μην κατηγορούμαστε οτι κάνουμε ζημιές σε αυτά τα μέρη. Καταγράψαμε δε μια λίστα από πράγματα για να φέρουμε με την επόμενη φορά!

Ελπίζουμε ο Σύλλογος με τη σειρά του να πράξει τα δέοντα, διαμορφώνοντας στο χωράφι της εκκλησίας το γήπεδο, αφού έχει έτοιμα παιχνίδια παιδικής χαράς, γκολπόστ και μπασκέτα σε αχρησιμοποίητα σημεία του χωριού. Είναι κάτι που αποζητά τουλάχιστον από το 2003.

Εκδηλώσεις

23 ως 29 Ιουλίου.

Έκθεση Ζωγραφικής Σοφίας Βίδου.

Σάββατο 30 Ιουλίου

Φιλοξενήθηκε στο χωριό το 2ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ. Ηταν πολύ προσεγμένο, με πολύ ζεστασιά και χιούμορ. Δυνατές στιγμές η ανάγνωση κινέζικου ποιήματος για την βροχή και η ανάγνωση της μετάφρασης της "Ιθάκης" του Κ. Καβάφη στα αραβικά. Περισσότερα στο tinoslitfestival.com.

Τρίτη 2 Αυγούστου

Έδωσαν συναυλία στο θεατράκι μας οι Encardia, ενα ελληνικό συγκρότημα που παίζει μουσική της Κάτω Ιταλίας. Μπορείτε να τους βρείτε στο encardia.gr.

1η ως 7η Αυγούστου

Έκθεση Καλαθοπλεκτικής Ζακ Βίδου. Ο Ζακ Βίδος εκθέτει τις δημιουργίες του που ξεφεύγουν από τα συνήθη παραδοσιακά καλάθια των Βωλακιτών. Παράλληλα έχει εκδώσει ένα βιβλίο - πρακτικό οδηγό για φιλόδοξους καλαθοπλέκτες!

Τετάρτη 17 Αυγούστου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Καραγκιόζης είχε την τιμητική του. Με το θέατρο σκιών του Γιάννη Νταγιάκου απολάυσαμε τις γκάφες και τα κατορθώματα του καραγκιόζη και της παρέας του.

Παρασκευή 19 Αυγούστου

Γνωστός θίασος της Αθήνας έδωσε παράσταση επιθεώρησης στο θεατράκι μας. Το θέατρο ήταν γεμάτο και από αυτής της άποψης ήταν επιτυχία. Ομως αφού τρύπησαν τις πέτρες του θεάτρου για να βιδώσουν τα σκηνικά τους, μας άφησαν στα καμαρίνια κάποια ενθύμια που δεν τους τιμούν καθόλου.

Τρίτη 23 Αυγούστου

 

Φίλοι του χωριού διοργανώνουν πεζοπορική περιήγηση στο όμορφο τοπίο της Βωλάξ. Θα ξεναγήσουν όσους το επιθυμούν στα μονοπάτια γύρω από το χωριό.

 

Παρασκευή 26 Αυγούστου

Παιδικό θεατρικό «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος», σε σκηνοθεσία του Χάρη Ρώμα. Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι των αδερφών Γκριμ.

Άλλες δράσεις

Κυριακή 14 Αυγούστου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 1η γιορτή για τα παιδιά του χωριού. Περισσότερα στο αντίστοιχο άρθρο. Και του χρόνου!

Ραδιοφωνικά θεατρικά έργα

Με δική μας πρωτοβουλία, στήσαμε φώτα και ήχο και παίξαμε ραδιοφωνικά θεατρικά έργα. Χωρίς ανακοινώσεις στο πρόγραμμα. Κάποιοι που έβγαιναν από τις ταβέρνες ή απλώς περνούσαν, στεκόντουσαν να ακούσουν. Όποιος ήθελε καθόταν! Πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

Περπάτημα ως την Χώρα

Με κάποιον παλαιότερο, που ήξερε τον δρόμο, κατεβήκαμε πεζή από το Εξώμβουργο ως την Χώρα. Ο μεσαιωνικός δρόμος ήταν σε καταπληκτική κατάσταση, με πλακόστρωση εποχής στο μεγαλύτερο μέρος του, προσφέρει πολύ όμορφη θέα. Νιώσαμε λίγο την σημασία που είχε τότε να «κατέβει» κανείς στην χώρα, αφού μας πήρε δύο ώρες μόνο η κατηφόρα!

Καθάρισμα μονοπατιού προς Καλαμάν

Στα πλαίσια μιας ιδέας που θέλει να ξανα-ανοίξουμε όλα τα μονοπάτια («δρόμους») γύρω από το χωριό, καθαρίσαμε και ανοίξαμε το παλιό μονοπάτι που πάει στην Καλαμάν. Δυστυχώς, από τότε που άνοιξε ο χωματόδρομος, το παλιό αυτό μονοπάτι εγκαταλείφθηκε, και είναι κρίμα γιατί ο χωματόδρομος είναι πολύ πιο κουραστικός αν κανείς είναι πεζός. Ευχαριστούμε τον Νίκο Καλ. για την πολύτιμη βοήθειά του.

Καθάρισμα χώρου στο Άπλωμα

Με τσάπες, τσουγκράνες και σκούπες καθαρίσαμε τον χώρο στο Απλωμα, γνωστό και ως του Βουράκη τ' Αλώνι. Από τότε που κτίστηκαν τα καθίσματα με το τραπέζι, δύο χρόνια τώρα, κανείς ποτέ δεν μάζεψε τις επιπλέον πέτρες και θραύσματα που είχαν αφήσει πίσω τους οι μαστόροι. Τα καθαρίσαμε, ισιώσαμε το χώμα που είχε μείνει από τον απομάκρυνση του κεντρικού βράχου και φτιάξαμε και δύο πρόχειρα πέτρινα καθίσματα.

Μάθημα καλαθοπλεκτικής

Παρακολουθήσαμε ένα μικρό μάθημα καλαθοπλεκτικής. Προϊόν αυτού του μαθήματος ήταν ενα - πανέμορφο στα μάτια μας - πανεράκι που έφτιαξε ο κάθε συμμετέχων. Ευχαριστούμε πολύ τον δάσκαλο!

Επίλογος

Νομίζουμε οτι ήταν ένα καλοκαίρι που περάσαμε όλοι καλά. Μικροί-μεγάλοι γνωριστήκαμε καλύτερα, παίξαμε ιστορίες μυστηρίου, τρέξαμε με τσουβάλια στα πόδια, ακούσαμε θεατρικά έργα, συζητήσαμε.

Νομίζουμε οτι καταφέραμε ένα μικρό λιθαράκι φέτος: να κάνουμε κάτι για τους ανθρώπους και κυρίως για τα παιδιά!

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι πάνω από το Θέατρο

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι πάνω από το Θέατρο

Εσείς; Κάνατε κάτι για το χωριό αυτό το καλοκαίρι; Έχετε κάποια εκδήλωση ή δράση να προτείνετε; Αφήστε το σχόλιό σας!

Μοιραστείτε το