Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Σήμερα 9 Αυγούστου 2009, επιτέλους, αποφασίζουμε από κοινού να δημιουργήσουμε ομάδα φίλων του χωριού Βωλάξ Τήνου, με την επωνυμία «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΩΛΑΞ». 

Σε μια εποχή που η φιλοξενία χάνεται, η καθαριότητα –λόγω και της μεγάλης έλευσης του κόσμου στο χωριό– γίνεται πολύ πιο δύσκολη, η ευαισθησία δυστυχώς δεν περισσεύει και η ιδιοτέλεια με την υποκρισία βγαίνουν σιγά-σιγά στην επιφάνεια, χρειάζεται κάποιο ταρακούνημα. Δεν είμαστε οργάνωση, σύλλογος, εταιρεία ή οργανισμός. Είμαστε μια κοινωφελής ομάδα με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας, να τον προστατέψουμε, να τον ομορφήνουμε και να τον κάνουμε γνωστό.

Έχουμε θέληση για προσφορά. Έχουμε πάθος και ενθουσιασμό. Δεν θέλουμε χρήματα, δεν ζητάμε επιδοτήσεις. Δεν απαιτούνται χρήματα για "εγγραφή μέλους". Αν κάποιος θέλει να δώσει χρήματα, του προτείνουμε να τα χρησιμοποιήσει σε άμεσο έργο. Να ενεργήσει ελεύθερα με κοινό όμως στόχο, το ίδιο το χωριό. 

Να αγοράσει και να φυτέψει ένα λουλούδι, να αλλάξει κάποια λάμπα αν βρει καμμένη. Να κάνει δωρεά σε κάποιο έργο που αυτός κρίνει ότι χρειάζεται, να τα βάλει στο παγκάρι της Εκκλησίας (η οποία τόσα χρόνια διευκόλυνε και βοήθησε με πολλούς τρόπους, και συνεχίζει...)

Μπορεί να δωρίσει παλιά παιδικά βιβλία και παιχνίδια στο παπαδικό. Να χαρίσει βιβλία –που αφορούν ευρύτερα το νησί– για να αναβαθμίσει τη βιβλιοθήκη του Μουσείου ή να δώσει κάποιο παλιό αντικείμενο ώστε να εμπλουτίσει τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου. 

Κείμενα, ιστορίες, παραδόσεις που αφορούν το χωριό –τώρα που οι αναμνήσεις είναι ακόμη ζωντανές– μπορούν να καταγραφούν, να διασωθούν για μελλοντικούς μελετητές και εραστές του χωριού. Φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία που αφορούν το χωριό μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερη βάση δεδομένων πάνω σ' αυτό. Σημασία έχει να υπάρχει θέληση.

Υπάρχει η ευκαιρία να εργαστεί κάποιος για έναν κοινωνικό σκοπό, εκμεταλλευόμενος όλες του τις δυνάμεις και να ενισχύσει έτσι το αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας που τον διακατέχει. Μπορεί να πάρει σακούλες σκουπιδιών και να καθαρίσει όποιο σημείο του χωριού επιθυμεί, μπορούν να καθαριστούν μονοπάτια τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί και να αναδειχτούν νέα μέρη. Να κλαδευτούν δέντρα, να ασβεστωθούν, ίσως, σπίτια και «σταύλα», να φυτευθούν λουλούδια. Μπορεί κανείς να βελτιώσει τις ικανότητες και τις δεξιότητές του μέσα από αυτήν την οργανωμένη δράση.

Μπορεί κάποιος που του αρέσει το περπάτημα και η φυσιολατρία να κάνει μικρές περιηγήσεις στα μέρη γύρω από το χωριό (στα μονοπάτια, στα βράχια, στα ξωκλήσια) μαζί με ομάδες ανθρώπων που δεν το γνωρίζουν, θωρακίζοντας παράλληλα την υγεία του! Αγαπούμε την ιστορία και την παράδοσή μας και πιστεύουμε ότι αξίζει να την γνωρίσουν τόσο η επόμενη γενιά όσο και ξένοι άνθρωποι.

Όποιος πιστεύει ότι χωρίς χρήματα δεν γίνεται τίποτα, ας συγκινήσει και ας ταρακουνήσει κάποιους, ώστε να αυξηθούν οι πόροι για έργα στο χωριό μας, μερικά από αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, κυρίως για τους κατοικούντες και τον χειμώνα το χωριό. 

Μπορεί κάποιος, να αναφέρει το χωριό μέσω του διαδυκτίου ή απλώς να μεταφέρει στους φίλους του τις εντυπώσεις του από αυτό. Η επικοινωνία είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα σε μια επιτυχή προσπάθεια προβολής του χωριού. 

Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το καλύτερο δεν είναι να δώσει κανείς χρήματα αλλά λίγο από το χρόνο του, λίγο από την αγάπη του για τη Βωλάξ. Μπορεί κανείς να αποφασίζει ελεύθερα να διαθέσει το διαθέσιμο χρόνο, την εργασία, την εμπειρία, την γνώση, την φαντασία και τη δημιουργικότητά του, μέσω της ομάδας «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΩΛΑΞ».

Μπορούμε σε τακτά διαστήματα να βρισκόμαστε όλοι όσοι αγαπάμε το χωριό και να κουβεντιάζουμε ό,τι μπορεί να μας απασχολεί, να βρίσκουμε λύσεις, να κάνουμε αστεία, να δουλεύουμε ―για την προβολή και ευημερία του χωριού μας― να κρατάμε μια επαφή.

Τέλος, μέσα από αυτή την πρώτη μας επαφή, οφείλουμε να δώσουμε και δημόσια πολλά συγχαρητήρια σε μοναδικές πρωτοβουλίες απλών, μεμονομένων ανθρώπων.

Τον Αύγουστο του 2009 (στην διάρκεια της δημιουργίας αυτής της ομάδας) τοποθετήθηκαν νέες πινακίδες στο χωριό (μαρμάρινη στην εκκλησία που οδηγεί στα βράχια, και ξύλινη σtο πηγάδι με την ιστορία της πηγής), καθαρίστηκε εξ' ολοκλήρου η πίσω πλατεία ενώ κλαδεύτηκαν τα δέντρα σ' αυτήν, φωτογραφήθηκαν δεδομένα από την Αρχιεπισκοπή στην Ξυνάρα –για να καταγραφεί η ιστορία της Βωλάξ και συγγράφηκαν ιστορίες με θέματα το χωριό ενώ δοκιμάστηκε, πειραματικά, παράσταση θεάτρου σκιών με θέμα την ιστορία της Καλαμάν. Προστατεύθηκαν τα εκθέματα του μουσείου και καθαρίστηκε όλο από την αρχή. Καταγράφηκε η βιβλιοθήκη του και φωτογραφήθηκαν τα σημαντικότερα εκθέματά του ώστε να περαστούν στο διαδύκτιο, για κάποιον που ήθελε να το επισκεφτεί και το βρήκε κλειστό ή θα ήθελε να έρθει στο χωριό μας αλλά δεν μπορεί. Υπήρξε φυσιολατρικός περίπατος για να γνωρίσουν ξένοι άνθρωποι τον τόπο μας. Και τόσα άλλα...

Η Άγια Βενεράντα φτιάχτηκε πολύ όμορφα και έγινε εκκλησιασμός στην μνήμη της. Ενώ, ξεκίνησε μια προσπάθεια να ηλεκτροφωτιστεί ο Άγιος Μάρκος και εκτός τον άλλων, το χωριό μας, να απλωθεί και να «μεγαλώσει» ξεκινώντας πολύ πριν την «είσοδό» του.

Τίποτα από όλα αυτά τα λίγα δεν πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο, και αυτό τονίζεται όχι για να τον μειώσει αλλά για να μας δείξει ότι υπάρχει δυναμική στον καθένα από μας ακόμη και μεμονωμένα. Με την ουσιαστική συμμετοχή μας, ας δείξουμε την ευαισθητοποίησή μας, τιμώντας, κατ' αρχάς, όλους αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν δώσει τον δικό τους αγώνα για να φτιαχτεί το χωριό που εμείς σήμερα χαιρόμαστε και τιμούμε.

Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα της πράξης! Όλοι μπορούν να συμμετέχουν στους «ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΩΛΑΞ» και να έρθουν στην ομάδα των εθελοντών μας. Συμμετέχοντας πολλές φορές συλλογικά, επιταχύνουμε πιο πολύ την διαδικασία για την επίτευξη των στόχων μας. Μόνο με την μαζική μας συμμετοχή θα καταφέρουμε κάτι. 

Θέλουμε ενεργούς πολίτες, άνδρες ή γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, πολιτικού και θρησκευτικού προσανατολισμού, αδιακρίτως οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής καταγωγής. Απλώς, ευαισθητοποιημένους σε θέματα που αφορούν το χωριό Βωλάξ. 

Αυτή η μοναδική πρωτοβουλία είμαστε σίγουροι ότι θα έχει επιτυχία, αφού εξαρτάται από όλους μας. Και πάντα για το καλύτερο –παρόν και μέλλον– του χωριού που αγαπάμε.

«ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΩΛΑΞ»
Kαλαμάν 9.08.2009

 

Για την μεταφορά: mix 06/2015

Μοιραστείτε το