Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Kοπή Πίτας

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η γενική συνέλευση του Συλλόγου –είχε ήδη προηγηθεί εκείνη του χωριού αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση. Η βραδιά περιελάμβανε την κοπή της πίτας και τον εορτασμό του νέου έτους. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική (59 άτομα) και τα χαμόγελα ήρθαν από την εμφάνιση αρκετών νέων παιδιών.

Τα νέα που είχε ο καθένας πήραν κι έδωσαν, ευχές ανταλλάχθηκαν, εγγραφές ανανεώθηκαν, οι κουβέντες άναψαν, το κέρασμα με το βωλακίτικο ρακί πέρασε σε κάθε τραπέζι, τα χαμόγελα ήταν πολλά και οι ιδέες για το μέλλον του χωριού περισσότερες!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ανδρέας Πιπέρης, στην σύντομη και περιεκτική ομιλία του, μετέφερε ότι οι δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας έχουν επηρεάσει την οικονομική ευρωστία του Δήμου Τήνου και την δυνατότητά του να κάνει έργα αλλά και να παρέχει χρηματική βοήθεια στους συλλόγους. Μας ανάγνωσε ένα προς ένα τον ισολογισμό του προηγούμενου έτους και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Μας ενημέρωσε για την πρόθεση πλακόστρωσης των δύο «νέων» δρόμων του χωριού και, ακολούθως, μας έδειξε τα σχέδια του χωραφιού «του Νικόλα» που έχει υπενοικιάσει ο Σύλλογος ώστε, κάποια στιγμή, να γίνει χώρος αθλοπαιδιών για τα παιδιά. Μετά από αυτά, ο λόγος πέρασε στον κόσμο ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και να γίνει μια σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν να γίνουν έργα.

Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, σε μια εποχή που το μέλλον είναι αβέβαιο, υπάρχουν αρκετοί συγχωριανοί μας που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το κοινωνικό έργο. Είναι αυτοί που με τη «φλόγα» και τις προτάσεις τους μας δίνουν ελπίδες για την συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη του χωριού μας! Καταγράφουμε τις προτάσεις αυτές ως μια (μικρή) αντίσταση στην καθημερινή υπονόμευση των ονείρων μας.

Δύο ήταν οι άξονες των προτάσεων: τα παιδιά και οι τουρίστες.

Τα παιδιά
Στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του Συλλόγου (πίσω στο έτος 1983) είχε εξαγγελθεί, μεταξύ άλλων, χώρος για τα παιδιά. Όλα τα άλλα προγραμματισμένα έργα έγιναν, χωρίς να έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις νεαρές ηλικίες. Ίσως αυτή την φορά να είμαστε πιο κοντά στον στόχο, παρά ποτέ... Τα παιδιά είναι το μέλλον του χωριού, γι' αυτό και ο χώρος των αθλοπαιδιών δείχνει απαραίτητος!

Εννοείται ότι η γιορτή των παιδιών θα πρέπει επικουρικά να επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι! Από την άλλη, ζητήθηκε σε όσους μπορούν να προσφέρουν παιχνίδια και βιβλία (παιδικά και εφηβικά), καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, ώστε να τα μαζέψουμε και να τα πάμε όλα στην (ήδη τακτοποιημένη) αίθουσα του παπαδικού. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν –αλλά και να το αισθάνονται– ότι είμαστε πάντα δίπλα σε αυτά.

Οι τουρίστες-περιηγητές
Διάσπαρτες μαρμάρινες πινακίδες υπάρχουν στα δρομάκια του χωριού για να κατευθύνουν τους τουρίστες σε τρία σημεία που πιστεύουμε ότι αξίζει να επισκεφτούν: Η πρώτη οδηγεί στο λαογραφικό μουσείο, που συνήθως είναι κλειστό·. η δεύτερη στην εκκλησία, που η πόρτα της είναι μονίμως κλειδωμένη· η τρίτη στο πηγάδι, δυστυχώς, το πιο παραμελημένο σημείο του χωριού...

Ας πάρουμε τα τρία αυτά μέρη με την σειρά:

Για το λαογραφικό μουσείο προτάθηκε, σε παιδιά και εφήβους που κατοικούν στο χωριό, να «μάθουν» τα εκθέματα και να γίνουν αυτά οι ξεναγοί. Έτσι ο χώρος (που φέρνει έσοδα στον Σύλλογο) να είναι ανοιχτός περισσότερες ώρες την ημέρα, περισσότερους μήνες τον χρόνο. Διαπίστωση είναι ότι οι βασικότεροι λόγοι για να έρθει κάποιος στο χωριό μας είναι τα βράχια και τα καλάθια. Με αυτό ως σκέψη, προτάθηκε να τοποθετηθεί μέσα στο μουσείο, μικρή βιτρίνα-προθήκη, που θα αναδεικνύει τα πετρώματα της Βωλάξ. Εκεί, με κατατοπιστικά κειμενάκια (όχι μόνο στα ελληνικά) θα μπορούν οι περιηγητές να μαθαίνουν στοιχεία από την γεωλογική ιστορία της περιοχής.

Ζητήθηκε, ακόμη, να σκεφτούμε, αν μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη αίθουσα («μήπως η κουζίνα του παπαδικού;») για να γίνει ξεχωριστό τμήμα του μουσείου που θα αφορά το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Βωλάξ: την καλαθοπλεκτική της τέχνη.

Για την ενορία ζητήθηκε –αν και εδώ πρέπει να έρθουμε σε επαφή με την Εκκλησία– να είναι η πόρτα ανοιχτή για να μπορεί κανείς, αν θέλει, να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα. («Δεν έχουμε εικόνες. Δεν έχουμε δα και τόσα πράγματα αξίας! Αν πρέπει, ας τα κλειδώσουμε κάπου... Δεν είναι δυνατόν, όμως, να μην μπορεί κανείς να κάνει τον σταυρό του ή ν' ανάψει ένα κερί!»)

Για την πηγή, ζητήθηκε –κατά προτεραιότητα– να φτιαχτούν τα σκαλοπάτια και ο δρόμος που καταλήγει στο πηγάδι. Δεν υπάρχουν πλάκες (σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δρομάκια του χωριού), το τσιμέντο έχει φαγωθεί και τον Χειμώνα γλυστράει υπερβολικά... Σχολιάστηκε μάλιστα, να έμπαιναν κάποια μικρά φανάρια, αυτά που ενεργοποιούνται με φωτοκύτταρο. Μόλις χαθεί το φως του ήλιου, το φανάρι να τίθεται σε λειτουργία και να μην είναι τόσο σκοτεινός ο χώρος.

Ένας από τους στόχους (που ξεφεύγει ωστόσο από τις δυνάμεις του Συλλόγου) είναι η πιθανότητα να μένουν περισσότερο οι τουρίστες στο χωριό μας ή, αν πάλι δεν είναι εφικτό αυτό, να υπάρχουν πράγματα που θα έφερναν πίσω κάποιους από αυτούς. Ακούστηκε η σκέψη να φτιάξουμε κάποιο διαφημιστικό flyer (όπως έκανε το Αγάπη) με διάφορα στοιχεία για την ιστορία του χωριού και το οποίο θα μοιράζεται στους τουρίστες. Προτάθηκε να καταγραφούν σε αυτό οι πεζοπορικές διαδρομές γύρω από το χωριό μαζί με ένα απλό χάρτη και αναγραφόμενη την διάρκεια της διαδρομής.

Ένας πιο ουσιαστικός τρόπος για τους τουρίστες και τους νέους μας –με πολλαπλάσια αξία– είναι να αποτελέσει το χωριό μας «hot spot»! Δηλαδή να έχει ελεύθερο internet! Νομίζουμε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το προσέξει ο Σύλλογος.

Με αφορμή την συζήτηση επάνω στο internet προτάθηκε (σε όσους θέλουν και μπορούν) να στείλουν κείμενα, πληροφορίες και παρατηρήσεις στις δύο ιστοσελίδες του χωριού, ώστε όλα αυτά να γίνουν ουσιαστικό κτήμα των κατοίκων και των φίλων του χωριού και να συμμετέχουν όλοι στην προβολή του χωριού μας. Τα νέα παιδιά, είναι πιο ανήσυχα και ζητάνε περισσότερες πληροφορίες από ότι εμείς κάποτε.

Καραγκιόζης
Έγινε ακόμη αναφορά για τις παραστάσεις του Καραγκιόζη. Αν και φέρνουν κάποιο έσοδο στον Σύλλογο, μήπως αυτές οι επαναλήψεις έχει αρχίσει να κουράζουν... Μήπως θα έπρεπε να αλλάξει το δραματολόγιο του θεάτρου σκιών για να έρθει περισσότερος κόσμος. Θα βοηθούσε, επίσης, αν καλέσουμε και νέους, άφθαρτους καραγκιοζοπαίκτες («ίσως να γίνει κάτι σαν διήμερο φεστιβάλ»). Ακούστηκαν σκέψεις (στα πρότυπα του Πύργου) για να μειωθούν τα έξοδα της παράστασης και να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους έτσι, ώστε με τα έσοδα αυτά να χαράξουμε μια πορεία ανάπτυξης του χωριού.Αυτό που απαιτείται είναι βούληση για την υλοποίηση όλων αυτών των ιδεών.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στον Σύλλογο και μια καλή, δημιουργική χρονιά σε όλους μας, παρά τις δυσκολίες. Κρατάμε την όμορφη εικόνα να βλέπουμε νέα παιδιά να χαίρονται και να συμμετέχουν, που μας δίνει ελπίδα και όρεξη για το μέλλον!

 

Φίλοι της Βωλάξ 22.01.2012
Για την μεταφορά: nikal 06/2015

Μοιραστείτε το