Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Υπάρχουν δύο, τουλάχιστον, σελίδες στο site μας για τον Σύλλογο του χωριού. Η πρώτη ονομάζεται Σύλλογος 1983 και η δεύτερη –αυτή– Σύλλογος 2003. Είναι άδικος αυτός ο διαχωρισμός –ο Σύλλογος της Βωλάξ είναι ένας– αλλά είναι αναγκαστικός στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα: Αν βάζαμε όλα μαζί τα στοιχεία που έχουμε για τον Σύλλογο, θα σταματούσαμε στο 2003...

Την πρώτη 20ετία η έδρα του Συλλόγου ήταν στην Αθήνα και –ίσως γι' αυτό– μας δόθηκε η δυνατότητα να φωτοτυπήσουμε τα διάφορα αρχεία του (Βιβλία πρακτικών, προγραμματικές ομιλίες στις κοπές της πίτας, ακόμη και έγγραφα αλληλογραφίας του Συλλόγου με το Επαρχείο, τον Δήμο και άλλους επίσημους θεσμούς).

Το 2003, μετά από είκοσι χρόνια, το καταστατικό του Συλλόγου άλλαξε. Η έδρα μεταφέρθηκε στο χωριό και η λεγόμενη «παλιά γενιά» οδηγήθηκε σε συμβουλευτικό και βοηθητικό ρόλο. Νέα παιδιά δοκίμασαν και, μαζί με κάποιους από τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζουν να δουλεύουν για το καλό του χωριού, μέσα και έξω από το ΔΣ του Συλλόγου.

Δυστυχώς, και παρά τις όποιες οχλήσεις μας, από την εποχή εκείνη δεν έχουμε καμία πρόσβαση στα στοιχεία του Συλλόγου. Έχουμε παρακαλέσει το ΔΣ ώστε να μας ενημερώνουν για τα έργα που πραγματοποιούνται στο χωριό μας, και εμείς με την σειρά μας να σας τα παρουσιάζουμε. Έχουμε ζητήσει αρκετές φορές να μας δοθούν πληροφορίες, φωτογραφίες ακόμη και κείμενα με σκέψεις του ΔΣ για τις προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον του χωριού ή τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να λυθούν κάποια από τα προβλήματά του. Δυστυχώς όμως, παρά την θετική ανταπόκριση, τα λόγια δεν έγιναν πράξεις.

Δεν αμφισβητούμε, φυσικά, την αγάπη της νέας γενιάς για το χωριό. Ο στόχος είναι κοινός για όλους. Απλά, η απόσταση του «θέλω» από το «κάνω» παραμένει μεγάλη. Ελπίζουμε, πολύ σύντομα, να έχουμε την απαραίτητη ενημέρωση και σε αυτόν τον τομέα. Είναι κρίμα να ενημερωνόμαστε για τα έργα της Βωλάξ (και της ευρύτερης περιοχής) από άλλες ιστοσελίδες. Είναι άδικο αυτή η συγκεκριμένη σελίδα να παραμένει ουσιαστικά κενή ενώ συμβαίνουν πράγματα...


[Νοέμβριος 2011 - Πρόσθετη αναφορά]: Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά γκρινιάζουμε. Όταν, όμως, υπάρχει αχτίδα φωτός θα είναι άδικο να μην το αναφέρουμε: Εδώ και καιρό κάτι δείχνει να κινείται... Φαίνεται λάθος να ξεχωρίσουμε κάποιους από την υπόλοιπη ομάδα, αλλά θα το κάνουμε (τόσα λάθη έχουμε κάνει, δεν πειράζει άλλο ένα), κι αυτό γιατί δεν γίνονται τα πράγματα μόνα τους, με μαγικό τρόπο. Κάποια στιγμή πρέπει να αναφέρουμε και κάποια ονόματα· πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όσους αγαπάνε εμπράκτως τον τόπο τούτο!

Ο Αντρέας, ο Νίκος και η Λουκία τρέχουν, βοηθούν, παλεύουν, νοιάζονται! Ο καθένας με τον τρόπο του. Δεν μπαίνουν στο ζύγι αυτά τα πράγματα... Μαζί με πολλούς που δεν είναι στο ΔΣ του Συλλόγου, μαζί με αυτούς που θέλουν να αφήσουν κάτι πίσω τους... Μπράβο στα παιδιά! Καλή δύναμη και κουράγιο –σίγουρα θα τα χρειαστούν!

Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σε όσους παλεύουν για το χωριό και σε αυτούς που το χωριό έχει αγαπήσει...

Μοιραστείτε το