Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Aτομική βοήθεια

Παρατηρώντας πως αν ταξιδέψουμε στη Γαλλία για παράδειγμα, θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, μου ήρθε μια φοβερή ιδέα! Ήταν αρχές της δεκαετίας του '80. Σκέφτηκα τότε πως αν στην Αθήνα είναι 20 Αυγούστου 12:01 τα μεσάνυχτα, στο Παρίσι έχουμε ακόμη 19 Αυγούστου 11:01 το βράδυ. Προχωρώντας αυτή την σκέψη πίστεψα πως αν ταξιδεύαμε συνεχώς προς τη Δύση θα γυρίζαμε πίσω στον χρόνο! 

Όποια ώρα και να δείχνει στην Ελλάδα, στη Γαλλία το ρολόι πάει μια ώρα νωρίτερα, δυο ώρες πιο νωρίς στο Λονδίνο, εφτά στην Νέα Υόρκη, δεκατρείς ώρες στην Αλάσκα! Παράλληλα, στα νησιά Φίτζι, είμαστε 10 ώρες πιο μπροστά από ότι στην Ελλάδα. Την ώρα δηλαδή που εμείς πέφτουμε για ύπνο, οι κάτοικοι των νησιών Φίτζι έχουν ξεκινήσει ήδη να δουλεύουν...

Τέτοιες απλοϊκές σκέψεις έκανα στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και πίστευα πως δεν απείχε  πολύ το 1976, όταν πήραμε το νέο μας αυτοκίνητο –όχι μεταχειρισμένο αυτή τη φορά! Kαι θα μπαίναμε όλοι μέσα και θα ξαναγυρίζαμε στα καλοκαίρια που δεν βγαίναμε ποτέ από τη θάλασσα. Ή να ξαναγυρίσω σε εκείνη την ημέρα που η μητέρα μου μου έφτιαξε κρέπες με ζάχαρη, πολλή ζάχαρη!

Στις 5 Αυγούστου ο Γιάννης ο Χαρικιόπουλος –μόνος του ο άνθρωπος– έβαλε ένα ολόκληρο απόγευμα για να καθαρίσει την αυλή του παλιού σπιτιού της κυρά-Σοφιάς και να ξανακτίσει τις εξωτερικές πέτρες της κουζίνας! Ένα σπίτι που μαράζωνε από τότε που «χάθηκε» στις διάφορες κληρονομιές. «Δεν μπορεί να είναι γεμάτο σκουπίδια και να έρχεται τόσος κόσμος και να το βλέπει σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Γιάννης, και σήκωσε τα μανίκια. Έτσι όπως έκανε πάντα όταν ήταν ακόμη στο Σύλλογο.

Όταν καθάρισε η αυλή και φανερώθηκαν οι πέτρινες πλάκες από κάτω, νόμισα ότι ξαναταξίδεψα στο παρελθόν. Τότε που ήμασταν μικροί και παίζαμε στην αυλή του, κάτω από τα κλαδιά της γέρικης πασχαλιάς.

Και τώρα που το ξανασκέφτομαι βλέπω ότι το σπίτι αυτό βρίσκεται στα δυτικά του χωριού...

 

Για την μεταφορά: nikal 06/2015

Μοιραστείτε το