Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

«Τα μονοπάτια της Τήνου είναι ένα απέραντο δίκτυο από πανέμορφα λιθόστρωτα δρομάκια. Μια χαμένη και αόρατη στον επισκέπτη πολιτεία που χρειάστηκε δεκάδες χρόνια, τεράστιο κόπο και πολύ μαστοριά για να φτιαχτεί. H έκτασή τους και μόνο, τα κάνει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, όχι μόνο του νησιού και της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης». Πολλά από αυτά ξεκινούν ή καταλήγουν και στο χωριό μας.

Χρωμολιθογραφία με το μονοπάτι που οδηγεί στο Κάστρο.

Οι κυνηγοί θησαυρών αρχίζουν τη δουλειά τους πάντα από τον κατάλληλο χάρτη. Φαίνεται πως κάνουν το ίδιο και οι «κυνηγοί μονοπατιών». Έτσι χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο δημιουργός των "Τετραδίων", και σημειώνει: «H Τήνος που αγάπησα υπάρχει σε έναν χάρτη του 1979. Οι τόποι, όπως και οι άνθρωποι, κρύβουν μέσα τους αλήθειες που, αν θέλεις να τις βρεις, χρειάζεται να κοπιάσεις».

Ο Χάρης Μαθιόπουλος γράφει: «Υπάρχουν αφανή πράγματα που αφήνονται να σαπίσουν και να καταστραφούν. Ίσως για άλλους δεν λένε τίποτε αλλά στα δικά μου μάτια φανήκανε μνημεία»[Το Βήμα, 20.07.2003, σελ. S12] Από τα χρόνια που αφέθηκαν στην μοίρα τους και πιο μετά, πολλά από αυτά ισοπεδώθηκαν για να περάσουν αγροτικοί δρόμοι (αλλού πάλι κλάπηκαν οι «αρχαίες» πλάκες) μέχρι να φτάσουμε –επιτέλους– σ' αυτούς που τα ανακάλυψαν, τα περπατούν, τα καθαρίζουν και τα χαρτογραφούν...

Αν μπορείτε να διαθέσετε λίγο χρόνο, αξίζει να τα περπατήσετε και να περάσετε μέσα από την ιδιαίτερη φύση που βρίσκεται απλόχερα γύρω σας. Η ηρεμία, η ομορφιά αλλά και οι μυρωδιές των φυτών θα σας εντυπωσιάσουν!

 

Για την μεταφορά: dvidos 07/2015

Μοιραστείτε το