Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Mε παρουσία χιλιετιών στη Γη, η ελιά έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών σο κανένα άλλο δέντρο· έχει τροφοδοτήσει με γόνιμους «καρπούς» τη μυθολογία, τις παραδόσεις, την τέχνη και τη λογοτεχνία.

Σύμφωνα με τα νομοθετικά μέτρα του Σόλωνα όποιος ξερίζωνε ελιά καταδικαζόταν σε θάνατο, ενώ δίπλα στην ελιά δεν επιτρεπόταν η φύτευση άλλου δένδρου.

Tο ελαιόλαδο και ο καρπός της ελιάς απέκτησαν σημαντική θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων –την οποία διατηρούν μέχρι σήμερα– όταν συστηματοποιήθηκε η καλλιέργεια της ήμερης ελιάς σε βάρος της αγριελιάς.

Η ελιά αποτελεί σύμβολο ειρήνης και προόδου στην Ιπποκράτεια ιατρική, αλλά και στους ιατρούς της αρχαιότητας. Tο ελαιόλαδο χρησίμευε για τη θεραπεία της χολέρας, της κώφωσης, των γυναικολογικών παθήσεων ακόμη και ως αντισηπτικό και θεραπευτικό σε εγκαύματα.

Mέχρι σήμερα για να δυναμώσουν τα αδύνατα και λεπτά νύχια τα βυθίζουμε σε χλιαρό ελαιόλαδο ενώ, η επάλειψη του προσώπου στις γυναίκες, με μείγμα λεμονιού και ελαιολάδου, προλαβαίνει την εμφάνιση των ρυτίδων.

Λένε πως μετά από έντονη οινοποσία μία και μόνη κουταλιά ελαιόλαδο επαναφέρει τη νηφαλιότητα. Εξάλλου, λάδι έδιναν οι κυνηγοί στα σκυλιά τους ως αντίδοτο σε φόλες ή τα δηλητηριώδη φυτά.

Με τη διάδοση του Χριστιανισμού, το λάδι αποκτά θρησκευτική σημασία και καταλαμβάνει σπουδαία θέση στο τελετουργικό της χριστιανικής θρησκείας. Η φλόγα του καντηλιού συμβολίζει το θείο φως, πηγή της υπέρτατης αλήθειας. Ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στη βασκανία, στα ξόρκια και στις λαϊκές δεισιδαιμονίες. Από ελαιόλαδο και αρωματικές ουσίες παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο. Κρασί, ελαιόλαδο και αλεύρι χρησιμοποιείται στο Ευχέλαιο.

Σε σπίτια του χωριού βάζουν φύλλο ελιάς στην πόρτα για το καλό, ή ακόμη κρεμούν φυλαχτά σε ελαιόδεντρα (γενικώς δέντρα με καρπούς) ώστε η σοδειά να αποδώσει.

Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο που είναι το σπόρδισμα των φύλλων: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την θράκα προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στα αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μία ευχή, χωρίς να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.Για την μεταφορά: mix_07.2015

Μοιραστείτε το