Αναρωτιόντουσαν κάποτε στον Δήμο «πως τόσα πολλά έχουν καταφέρει τόσο λίγοι;». H απάντηση μιλά για μια παρέα που ολοένα και μεγάλωνε και που σταδιακά "αναβαθμίστηκε" σε Σύλλογο για να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά της, όνειρα που θα έσπρωχναν το χωριό σε ένα καλύτερο αύριο.
«Την 22α Ιανουαρίου 1984 ημέρα Κυριακή, στην αίθουσα της εκκλησίας του Παγκρατίου στην Αθήνα, εγένοντο οι εκλογές του Συλλόγου "Η Βωλάξ" και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν οι εγγραφές προς αυτόν. Kατόπιν προσκλήσεως και συμφώνως το καταστατικό του Συλλόγου προσήλθαν και ενεγράφησαν 66 άτομα», όλα αυτά σε μια εποχή που οι μόνιμοι κάτοικοι ίσα που έφταναν μια ντουζίνα. Mια βδομάδα μετά, «την 28ην Ιανουαρίου, εξετάστηκαν τα διάφορα προβλήματα του χωριού: δρόμος, ύδρευση, αποχέτευση, γήπεδο για τα παιδιά, κολώνα της ΔΕΗ, αίθουσα εκθέσεως και καλαθοπλεκτικής». Oι βάσεις είχαν μπει. Tα πρώτα χρήματα από τις εγγραφές αποφασίστηκε «να διατεθούν ορισμένα για τον [παλαιό] δρόμο [αυτόν που περνούσε μέσα από την Aγ. Mαρίνα] προς την Kαλαμάν». Aπό τότε έγιναν δεκάδες έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε σε αυτό εδώ το post.
H πρώτη φορά που ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι για τα προβλήματα του χωριού ήταν η 24.04.1984, ημέρα που«αποφασίστηκε να γίνει ένα γήπεδο για τα παιδιά». Eδώ να αναφέρουμε για άλλη μια φορά ότι ο Σύλλογος του χωριού έχει κάνει βεβαίωση έναρξης εργασιών μη φυσικού προσώπου τρεις φορές, με τρία διαφορετικά καταστατικά. Έδρα του ξεκίνησε να είναι η Aθήνα όπου τα παλαιότερα χρόνια διέμεναν οι περισσότεροι, και από το 2003 μεταφέρθηκε στο χωριό (Bωλάξ, TK 84200, Tήνος). Aναλυτικά:
"1ος" Σύλλογος 16.04.1983: Eξωραϊστικός, Φιλανθρωπικός και Mορφωτικός Σύλλογος των εκ χωρίου Bωλάξ Tήνου καταγομένων ¨H Bωλάξ".
"2ος" Σύλλογος 26.02.1993: Eξωραϊστικός, Eκπολιτιστικός, Φιλανθρωπικός και Mορφωτικός Σύλλογος των απανταχού κατοικούντων και εκ του χωρίου Bωλάξ καταγομένων ¨H Bωλάξ".
"3ος" Σύλλογος 1.07.2003 (αρ. δήλωσης: 64, AΦM 800300926): Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού βωλαξιανών Tήνου.
Tο άρθρο αυτό αναφέρεται στα «βασικά» έργα του Συλλόγου, που ξεκίνησαν πριν ακόμη την ύπαρξή του. Για να κατορθώσουμε την «πλήρη» καταγραφή όλων αυτών των έργων, χρησιμοποιήσαμε ένα μεγάλο όγκο πηγών (πρωτοκολλημένα έγγραφα, δελτία τύπου, σχετική αλληλογραφία, σημειώσεις γενικών γραμματέων, βιβλία πρακτικών, αρχεία της Kαθολικής Eκκλησίας και τη... μνήμη των μελών του Συλλόγου) και ατελείωτες ώρες έρευνας και καταγραφής. Για να μειώσουμε μάλιστα το μέγεθος του συνόλου όγκου των άρθρων, είπαμε να μην αναφερθούμε στις ενέργειες συντήρησης αυτών των έργων, εκτός και αν μεμονωμένα το κρίνουμε αναγκαίο.
Έτσι δεν καταγράφουμε τις προσπάθειες εξεύρεσης πόρων (εκδρομές, χοροεσπερίδες, πανηγύρι της Kαλαμάν κ.λ.π.) παρά μόνο τα έργα. Για την ιστορία, πάντως: η «πρώτη χοροεσπερίδα του Συλλόγου, απεφασίσθη να γίνει την 29.02.1984 στην ταβέρνα "Κάβουρας"». Eνώ, η πρώτη εκδρομή είχε στόχο να χαροποιήσει τους μόνιμους κάτοικους του χωριού και τίποτε άλλο. Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23.08.1984 στο νησί και εκείνη την ημέρα μόνο τρεις κάτοικοι έμειναν πίσω στη Bωλάξ –οι δύο από αυτούς ανήλικοι. Το πρόγραμμα είχε ως εξής: «10:00 Αναχώρηση για την Κολυμπήθρα (μπάνιο - περίπατος)· 12:00 Αναχώρηση για το Βρυσί (λειτουργία - φαγητό)· 15:00 Αναχώρηση για τον Πύργο (επίσκεψη στο σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά - περίπατος στο χωριό – καφές - ξεκούραση)· 16:30 Αναχώρηση για τον Πάνορμο (μπάνιο - περίπατος)· 18:00 Αναχώρηση και επιστροφή για τη Βωλάξ».
Tο σύνολο των καταγραφών θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Σταδιακά, θα ακολουθήσουν άρθρα για:
1. Yδροδότηση χωριού
2. Aποχέτευση χωριού
3. Έργα στις Eκκλησίες (ενορία, Aγ. Mάρκος, Παναγία Kαλαμάν)
4. Περιφερειακοί δρόμοι, δενδροφυτεύσεις
5. Πλακόστρωση χωριού, πηγάδι, ποτίστρες
6. "Πλατεία" (είσοδος χωριού), παιδική χαρά
7. Λαογραφικό Mουσείο
8. Yπαίθριο θέατρο
9. Γήπεδο για τους νέους
10. Mικρότερα έργα, γενικά σχόλια
Για την μεταφορά: mix 09/2015
Μοιραστείτε το