Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Φυσικά φαινόμενα


Balanced Rocks, Dragoon Mountains, Benson, Arizona

Η άγρια ομορφιά του τοπίου της Βωλάξ στην Τήνο είναι σίγουρα ένα από τα πιο αξιοπερίεργα τοπία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είναι όμως και η μοναδική στον κόσμο. Σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν και κάποια άλλα μέρη με παρόμοιο "σεληνιακό" διάσπαρτο από στρογγυλά βράχια τοπίο. Ας ταξιδέψουμε μαζί!


Jardín de Rocas (Cataviña) Μεξικό

Το πιο γνωστό σημείο στον πλανήτη που μοιάζει με τη Βωλάξ είναι ο περίφημος Κήπος των Βράχων στην Cataviña του Μεξικού. Μάλιστα, πριν από 20 περίπου χρόνια τα ελληνικά έντυπα αποκαλούσαν το χωριό μας ως το «Μεξικό της Τήνου» χάρη σ' αυτήν τη τοποθεσία.

Η Cataviña είναι μια μικρή πόλη μέσα στην έρημο Desert Inn στην περιοχή Baja California του Μεξικού (Τo GPS δείχνει 29'43.68 Β ~ 114'43.13 Δ ). Η απόσταση από τα αμερικανικά σύνορα δεν είναι μεγάλη, ενώ η εθνική οδός Highway 1περνάει μέσα από την πόλη αυτή. Απέχει 118 χιλιόμετρα νότια από το El Rosario και 106 χιλιόμετρα βόρεια της διασταύρωσης προς τη Bahia de los Angeles. Η τοπική οικονομία εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό (έρχονται νέοι για mountain ποδηλασία, αναρρίχηση και εξερεύνηση) αλλά και τη κτηνοτροφία (κυρίως στο Rancho Santa Inés). Η Cataviña έχει αποκτήσει τελευταία ένα ξενοδοχείο που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ταμείο για την Προώθηση του Τουρισμού της κυβέρνησης του Μεξικού. 

Σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια, μπορεί να βρει κανείς μερικές εγχάρακτες ζωγραφιές μέσα σε σπήλαια ή πάνω σε βράχια, από τους αυτόχθονες ινδιάνους της φυλής των Kumeyaay (προφ. Κουμιάι). Όλα αυτά τα κυκλώπεια (ciclópeas) στρογγυλά γρανιτικά βράχια –που είναι στο ίδιο περίπου μέγεθος με αυτά της Βωλάξ– εμφανίζονται μέσα από τη μοναδική βλάστηση της ερήμου με τα πολλά είδη κακτών, και καθιστούν την περιοχή έναν τόπο επίσκεψης για τους λάτρεις του οικοτουρισμού. Παρόμοιες πέτρες αλλά όχι της ίδιας ποιότητας και μεγέθους βρίσκει κανείς και στις περιοχές El Palmerito(δυτικά) και El Vallecito (βόρεια).


Devil's Marbles (Tennant Creek) Aυστραλία

Με την ονομασία Devil's Marbles (Μάρμαρα του Διαβόλου) περιγράφονται τα μεγάλα –κάποια από αυτά φτάνουν τα 7 μέτρα ύψος– κοκκινωπά γρανιτικά πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης που ελαττώνονται με την πάροδο του χρόνου στη μορφή και το σχηματισμό που είναι σήμερα. Όλα αυτά, βρίσκονται στο σκληρό τοπίο της Αυστραλιανής ερήμου με θερμοκρασίες που από τους 40° C κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να πέσουν κάτω από τους 0° C τη νύχτα.

Η περιοχή των 1.828 εκταρίων βρίσκεται και στις δυό πλευρές της εθνικής οδού Stuart Highway κοντά στην πόληWauchope στη Βόρεια Επικράτεια (Northern Territory). Στους διάφορους ταξιδιωτικούς χάρτες πιστώνονται στην περιοχήTennant Creek, ασχέτως αν αυτή απέχει 114 χιλιόμετρα νότια του σημείου αυτού, καθώς και 390 χιλιόμετρα βόρεια της περιοχής Alice Springs

Υπάρχει ένας μύθος των αυτοχθώνων της περιοχής που ονομάζεται –σε ελεύθερη μετάφραση– Δημιουργία του Ονείρου. Σ' αυτόν, το ουράνιο τόξο ήταν κάποτε ένα φασματικό φίδι και υπήρχε όταν η γη δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί πλήρως. Όταν αυτή πήρε την οριστική μορφή της, το φίδι επέστρεψε στο συγκεκριμένο σημείο –ανατολικά του Kimberleys– εκεί όπου το ουράνιο τόξο συναντά τη γη. Το φίδι, τότε, διαπίστωσε ότι τα αυγά που είχε αφήσει είχαν πια απολιθωθεί και είχαν γίνει οι δυό μεγάλες πέτρες που οι Αβοριγίνες ονομάζουν Karlukarlu και όλοι οι υπόλοιποι Devil's Marbles

Σήμερα, στο μέρος που συνδέεται άμεσα με τις θρησκευτικές παραδόσεις των Αβοριγίνων, μπορεί ο τουρίστας να κάνει camping και αναρρίχηση. Ενώ, στη λογική της ονομασίας Βώλαξ ή Βωλάξ, υπάρχουν ανάλογα ερωτήματα γιατί οι επίσημες αρχές της Αυστραλίας στα έγγραφά τους δεν χρησιμοποιούν την απόστροφο στις λέξεις Devil's Marbles –κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας: Princes Highway, Mrs Macquaries Point, Kings Park.


Flinders Chase (Kangaroo Island) Aυστραλία

To Flinders Chase είναι ένα εθνικό πάρκο –ήδη από το 1919– στο νησί Kangaroo της νότιας Αυστραλίας. Βρίσκεται 213 χλμ. νοτιοδυτικά της Αδελαΐδας και 110 χιλιόμετρα δυτικά του Kingscote που είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Για την ακρίβεια το Flinders Chase έχει μετατραπεί σε ένα καταφύγιο για διάφορα απειλούμενα είδη (κοάλα, πλατύπους, καγκουρό, έχιδνες κλπ.) ενώ παρουσιάζει και μερικά εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα. Αυτά, είναι τα φυσικά γλυπτά με τους γρανιτικούς σχηματισμούς, επισφαλώς ισορροπημένους και σε ελαφρώς πιο ερυθρό χρώμα από τους ανίστοιχους της Βωλάξ, αλλά και με μεγαλύτερη φθορά.

Στα 63.433 εκτάρια του πάρκου, το πιο φημισμένο του σημείο είναι το Remarkable Rocks, στο νότιο μέρος του πάρκου. Μπορεί να φτάσει κανείς εκεί από τον δρόμο Boxer Drive, και είναι μια συλλογή τεράστιων διαβρωμένων όγκων από γρανίτη που δημιουργήθηκαν από έκρηξη ηφαιστείου, 200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Στην περιοχή γίνεται μια τουριστική περιήγηση 15 περίπου λεπτών, με περπάτημα για ένα χιλιόμετρο πάνω σε ξύλινη εξέδρα που οδηγεί μέχρι τα βράχια και τοCape du Couedic.

Κάποιοι λένε πως το μέρος μοιάζει πιο πολύ με το συνολικό τοπίο και τις στρογγυλές πέτρες που βρίσκονται στην περιοχή της Λιβάδας (Τήνος) παρά με το Βωλάξ. Με σιγουριά θα λέγαμε ότι ο βράχος Whale Rock δίπλα στη παραλία του Cliftonστο Cape Town (Νότιος Αφρική) είναι πιο κοντά στα βράχια της Λιβάδας αλλά για το γεωλογικό φαινόμενο τουRemarkable Rocks δεν είμαστε τόσο σίγουροι. Δείτε τις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε και κρίνετε μόνοι σας!


Nas montanhas de Fafe, Πορτογαλία

Στην περιοχή Nas montanhas de Fafe, στην Πορτογαλία, υπάρχει ένα ιδιαίτερο οίκημα που θυμίζει αρκετά κάποια από τα παλιά «στάβλα» που υπάρχουν ακόμη στο χωριό. Η ηρεμία της περιοχής είναι το δεύτερο δεδομένο που θυμίζει τη Βωλάξ.


Είναι ένα καταφύγιο (που σκωπτικά οι Αγγλοσάξωνες χαρακτηρίζουν ως το σπίτι των Flintsones) χτισμένο ανάμεσα σε δύο μεγάλους βράχους, που αποτελούν και τους δυο βασικούς τοίχους του οικήματος! Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου μεταξύ της Fafe και της Cabeceiras de Basto, στο μεγάλο τμήμα της Lameirinha, μιας περιοχής με ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ενέργειας. Λέγεται ότι κατασκευάστηκε από έναν τριανταπεντάχρονο μηχανικό από το Guimarães, και είναι καταφύγιο με πόρτα από ευκάλυπτο και χάλυβα, τζάκι για θέρμανση και παρασκευή φαγητού, χωρίς την ύπαρξη ρεύματος και νερού και με έναν πέτρινο «καναπέ» βάρους 350 κιλών...


Άλλα πέτρινα φυσικά θαύματα

Τεράστιο γεωλογικό αλλά και αισθητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα σημεία του πλανήτη...


Keahiakawelo (Lana'i) Η.Π.Α.

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Χαβάη ανήκει σε μια συστάδα επτά νησιών. Το κεντρικότερο από αυτά είναι το Lanai [Lānaʻi], γνωστό και ως το Νησί του Ανανά. Ένα νησί (Τo GPS δείχνει 20°50′ Β 156°56′ Δ) με 3.200 κατοίκους και αρκετούς τουρίστες που τους αρέσει το γκολφ. Επτά μίλια βόρεια της πόλης του Lanai υπάρχει μια απομακρυσμένη περιοχή στο δρόμο Polihua που λέγεται Garden of the Gods (Ο Κήπος των Θεών). Τα χρώματα του κόκκινου, η γη ώχρας και η ξερή λάβα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σεληνιακό τοπίο με αρκετές διαφορές από αυτό της Βωλάξ.

Ο Κήπος των Θεών δεν έχει σχέση τόσο με τη Βωλάξ –τουλάχιστον όπως οι δύο πρώτοι τόποι– παρ' όλα αυτά τα δύο μέρη έχουν πολλά κοινά στοιχεία: Κατ' αρχάς, είναι περιοχές που θυμίζουν "διάστημα" και μπορεί να τα βρει κανείς σε νησιά. Και οι δυο είναι "ευλογημένες" περιοχές (wahi pana, για τους χαβανέζους), ενώ, το αποτέλεσμα αυτών των μοναδικών στρογγυλών βράχων –και κυρίως πετρών– έχει να κάνει με πετρώματα που για να σχηματιστούν χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια, μια τεράστια έκρηξη ηφαιστείου και αρκετή διάβρωση από τον αέρα. 

Η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς το μέρος είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στα πετρώματα και τους δίνουν ένα έντονο κοκκινωπό χρώμα. Θρύλος της αρχαίας Χαβάης αναφέρει ότι τα βράχια και οι πέτρες ρίχτηκαν σ' αυτό το μέρος από τον ουρανό και τους θεούς, αφού αυτοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν με αυτό τον τρόπο τον κήπο τους. Εξ ου και το όνομα, Κήπος των Θεών. Και πραγματικά κάποτε το μέρος ήταν παρθένο, ενώ, ακόμη και σήμερα μπορεί να δει κανείς (ελάχιστα) ελάφια να βοσκούν στα λίγα κομμάτια της βλάστησης που αναπτύσσεται τριγύρω. Για να οδηγηθεί κανείς στο μέρος αυτό, θα χρειαστεί οπωσδήποτε αυτοκίνητο με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ώστε να διαχειριστεί το πολύ τραχύ μονοπάτι που οδηγεί εκεί.


Το Πέτρινο Δάσος του Λένα

Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά θαύματα της Ρωσίας είναι το Πέτρινο Δάσος δίπλα στον ποταμό Λένα...

Στο Ούλους Χακαλάνσκι (περιοχή) της Γιακουτίας, στην Ρωσική Άπω Ανατολή, και μόνο 300 Km από τον αρκτικό κύκλο, το πιο σκληρό και παγωμένο τοπίο της Σιβηρίας κρύβει σε μια μακρινή περιοχή ένα σχηματισμό από βράχους απίστευτης ομορφιάς που ο ποταμός Λένας σμιλεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια σχηματίζοντας ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο αφήνει άφωνους τους τουρίστες που τολμούν να πλησιάσουν: το πέτρινο δάσος του Λένα (ή "οι στήλες του Λένα").

Αυτό το "πέτρινο δάσος", αποτελούμενο από στήλες βράχου που φτάνουν τα 150 μέτρα σε ύψος, εκτείνεται 80 χιλιόμετρα δίπλα στις όχθες του ποταμού Λένα.

Δεν είναι εύκολο να φτάσει κάποιος στις Στήλες του Λένα. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εκτός από τα πιο όμορφα τοπία της Ρωσίας αποτελεί και την πιο δύσβατη περιοχή της. Πρώτα πρέπει να πάρει αεροπλάνο ως το αεροδρόμιο της πόληςΓιακούτσκ, η οποία συνήθως αναφέρεται ως Γιακουτία και που με τους 210.642 κατοίκους θεωρείται η μεγαλύτερη αστική περιοχή στον κόσμο υψωμένη σε ένα στρώμα πάγου που παραμένει πάντα παγωμένο. Επίσης θεωρείται μια από τις πιο κρύες περιοχές στον κόσμο. Δεν είναι παράξενο ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφει μέση θερμοκρασία -40 ºC. 

Από το Γιακούτσκ, πλέουμε στον ποταμό Λένα για 140 χιλιόμετρα. Κατά τους θερινούς μήνες, όταν τα νερά του δεν είναι παγωμένα, η διαδρομή γίνεται με βάρκα. Τον υπόλοιπο χρόνο σε έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά. Σύμφωνα με το wikitravelένας εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης στο Yakutsk είναι με ποταμόπλοιο. Υπάρχουν περιστασιακά δρομολόγια από το Ust-Kut όπου κάνει στάση ο Υπερσιβηρικός! (Για μερικούς που κάνουν τρελά σχέδια...)

Το προϊστορικό αυτό τοπίο έχει γεωλογικό πλούτο που διατηρεί μαρτυρίες για πάμπολλα εξαφανισμένα είδη ζωής. Στο μέρος του πέτρινου δάσους του Λένα έχουν βρεθεί απολιθώματα μαμούθ και άλλων ζώων που έχουν εξαφανιστεί. Αλλά επίσης διατηρούνται μορφές ζωής 464 καταγεγραμμένων ειδών πλούσιας πανίδας και χλωρίδας.

Το 2006 η Ρωσική Ομοσπονδία παρουσίασε στην ΟΥΝΕΣΚΟ την υποψηφιότητα του φυσικού πάρκου των βράχων του Λένα για να ανακηρυχθεί Κληρονομιά της Ανθρωπότητας . Σύμφωνα με τις εικόνες, δεν λείπουν λόγοι να μη γίνει κάτι τέτοιο. 

Μετάφραση από τα ισπανικά: Φ.Κ. (22.04.2010) Ria Slides

 

Πηγή πληροφοριών υπήρξαν:
Οι ιστοσελίδες: en.wikipedia.org, bajaexpo.com, z.about.com, mexmap.com

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το