Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Ανθρώπινοι σχηματισμοί....

Έμφυτη είναι η τάση του ανθρώπου, αφού κυριαρχείται από την παρατήρηση, να βλέπει αντικείμενα ή στοιχεία της φύσης και να του θυμίζουν την ίδια του την εξωτερική εμφάνιση. Δεκάδες είναι τα γρανιτικά βράχια της Βωλάξ που έχουν ανθρωπόμορφα στοιχεία. Ξεκινώντας από το χωριό, ας ταξιδέψουμε και σε άλλα αντίστοιχα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στο ερώτημα τι εικόνα πλάθει το μυαλό του ανθρώπου για να σκοτώσει την κοσμική μονξιά του, διαπιστώνουμε πως τελικά αναπαριστάνει τον ίδιο του τον εαυτό μέσω φαινομενικά άλλων μοντέλων. Με λίγα λόγια όλα του μοιάζουν με ανθρώπους: «Γενικά με τον όρο Ανθρωπομορφισμός», μεταφέρουμε από την Βικιπαίδεια, «νοείται η προσπάθεια του ανθρώπου να αποδώσει σε μη ανθρώπινα όντα, αντικείμενα, φυσικά ή υπερφυσικά φαινόμενα, ανθρώπινες ιδιότητες ή μορφή»

Σε πολλούς δε λαούς προηγμένους πνευματικά, όπως οι αρχαίοι Έλληνες, ο ανθρωπομορφισμός υπήρξε βολικότερος στις θεϊκές παραστάσεις ή και σε αυτές τις εκ παρατηρήσεως παραστάσεις του, που τις αναβίβαζε σε θεότητες. Μάλιστα κατά τους πρώτους χρόνους του Χριστιανισμού δημιουργήθηκε και αίρεση των Ανθρωπομορφιτών που υποστήριζαν ότι αφού ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν» άρα ο Θεός έχει μορφή ανθρώπου. 

Ο Ξενοφάνης ο Ελεάτης πίστευε ότι ο κάθε οργανισμός βλέπει και θεοποιεί ότι καταλαβαίνει πρωταρχικά, υποστηρίζοντας «εν τάχει» ότι όπως ο άνθρωπος έτσι και τα ζώα βόες και ελέφαντες θα πιστεύουν τους δικούς τους θεούς ως βόες και ελέφαντες! 

Στη λογοτεχνία κλασσικό παράδειγμα ανθρωπομορφισμού είναι η μορφή των ζώων στους μύθους του Αισώπου που στους σημερινούς καιρούς έφτασε στον Μίκυ Μάους και τον Ντόναλντ Ντακ... 

Δεν θα πρέπει ακόμη όμως, να αγνοείται ότι η Αστρονομία και η Μετεωρολογία από τον ανθρωπομορφισμό (αλλά και τον ζωομορφισμό) ξεκίνησαν και διατηρούν αυτόν ιστορικά και επ' αυτού συνεχίζουν, όπως και οι άνθρωποι τις γνώσεις και τις ιδέες τους στα εκπονούμενα προγράμματά τους σήμερα. 

Πολλά από τα βράχια του χωριού έχουν την μορφή ανθρώπων και ζώων (ποιος τουρίστας δεν έχει φωτογραφήσει έναν πελώριο βράχο που θυμίζει αετό στην περιοχή Βουνό...). Η φωτογράφος Κατερίνα Φωσκόλου έχει αποτυπώσει σε ένα έργο της («Looking at Humans») έναν βράχο στη Βωλάξ που θυμίζει κεφαλή ανθρώπου. Με αφορμή αυτό το έργο ψάξαμε κι άλλα ανθρωπόμορφα βράχια στον πλανήτη Γη [1] και σας τα παρουσιάζουμε!


[1] Στις αρχές του 2001 το Surveyor πήρε εκατοντάδες φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη. Η πιο εντυπωσιακή ήταν η κορυφή ενός βουνού όπου από ψηλά έμοιαζε με κεφάλι ανθρώπου (το ονόμασαν «Face of Mars»)...

 


 

 

Πηγή πληροφοριών υπήρξαν:
el.wikipedia.org, thegreenchildren.org,
Θανάσης Μουτσόπουλος, «Μοιάζει με άνθρωπο(ς);», εκδ. Futura 1997

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το