Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Στο περιοδικό Διακοπές Plus (σελ. 25, 1997) διαβάζουμε για το φαινόμενο της Βωλάξ: «Σύμφωνα με μια εκδοχή πρόκειται για βροχή μετεωριτών στην Προϊστορική περίοδο». Για σας που περάσατε από το χώρο, απαντήστε στο παρακάτω τεστ για να δείτε αν έχετε στη κατοχή σας πέτρες από το... διάστημα!

Ένα ενδιαφέρον χόμπι που σχετίζεται με την ερασιτεχνική αστρονομία είναι και το ψάξιμο για μικρούς μετεωρίτες που έχουν πέσει στην επιφάνεια της γης. Πως μπορείτε όμως να διαπιστώσετε τα υποψήφια δείγματα μετεωριτών; Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν το δείγμα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. 

1. Έχει το δείγμα μαύρη ή καφέ επιφάνεια; (Μην αφαιρείτε και μην καθαρίζετε την επιφάνεια)
2. Είναι το δείγμα στερεό χωρίς πόρους ή κοίλες κύστες;
3. Είναι το δείγμα βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του; Οι σιδηρομετεωρίτες είναι πυκνότεροι από γήινες πέτρες.
4. Εάν μια γωνία του δείγματος «αλέθεται» ελαφρά, είναι το εσωτερικό του μεταλλικό ασημόχρωμο;
5. Είναι το δείγμα διαφορετικό από τις γύρω πέτρες στην περιοχή;
6. Το δείγμα μαγνητίζεται; Προσελκύει ένα μαγνήτη ή εκτρέπει μια πυξίδα;

Αν απαντήσετε ναι σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι πολύ πιθανό το δείγμα σας να είναι ένας σιδηρομετεωρίτης που απαιτεί περαιτέρω εξέταση! Αν απαντήσετε ναι στις ερωτήσεις 1, 5, 6 και το δείγμα μοιάζει σε μια από τις περιπτώσεις του 3, τότε πάλι απαιτείται περαιτέρω εξέταση. 
Αν τελικά δεν είναι μετεωρίτης δεν πρέπει να απογοητευθείτε, πολλές γεωλογικές διεργασίες ειδικά ηφαιστειογενείς παράγουν βράχους που μοιάζουν με μετεωρίτες. Η περιοχή της Βωλάξ έχει ένα γεωλογικό πλούτο από μικρούς ηφαιστίτες ή άλλα μικρά πυριγενή πετρώματα που θα σας αποζημιώσουν!

 

Πηγή πληροφοριών υπήρξαν:
Θέμα:«Συλλογή Μετεωριτών», ελληνική Bικιπαίδεια, 2006

 

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το