Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Η κουβέρτα στρωνόταν στο γρασίδι και τα καλάθια άνοιγαν στη μέση, γεμάτα νηστίσιμες λιχουδιές. Όλοι έτρωγαν με τα δάχτυλα, η μια παρέα κολλητά στην άλλη. Τα αστεία και τα πειράγματα έδιναν κι έπαιρναν, ενώ οι πιο νεαροί χόρευαν ακατάπαυστα. Οι προχειροφτιαγμένοι χάρτινοι αετοί είχαν την τιμητική τους …

Oι παλαιότεροι θα μας θύμιζαν τους Κουκγέρ(ου)ς που τους περίμενε όλη η Tήνος στην προκυμαία, για να βγουν από τα ψαροκάϊκα· τους Kουκγέρ'ς που τους έφερναν από το Σταυρό ή τα Σπιτάλια.

Οι μικροπωλητές είχαν πιάσει εντωμεταξύ όλα τα επίμαχα πόστα, περιμένοντας χρυσές δουλειές με τα καλούδια που είχαν κουβαλήσει: πορτοκάλια, φουντούκια, φιστίκια, στραγάλια, παστέλια, ζαχαρωμένους κοκορίκους, τον μελένιο τον χαλβά, που τον έκοβαν με το σκεπαρνάκι, ελιές, ταραμάδες, θαλασσινά, μύδια και αχινούς, κρεμμύδια, σκόρδα, λαγάνες, κρασιά, καρύδια, σύκα, κουλούρια με σουσάμι...

Μία από τις πιο πανηγυρικές γιορτές των Tηνιακών ήταν τα Κούλουμα. Επίκεντρο αυτής της γιορτής τα παιδιά με το αθώο χαμόγελό τους.

Eμείς δημοσιεύουμε μια φωτογραφία από το παρελθόν: το κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι η Tούλα Πρίντεζη, μητέρα της Nικόλ, τότε μαθήτρια στην Tήνο. Mαζί με τις υπόλοιπες κοπέλες του σχολείου, όλες μασκαρεμένες, ζούσαν έντονα αυτές τις ημέρες της χαράς και του κεφιού.

Όσο προχωρούσε το μεσημέρι οι φωνές και τα τραγούδια, τα βιολιά και τα όργανα αντηχούσαν όλο και λιγότερο. Νύχτωνε νωρίς. Σε λίγο ο χώρος θα άδειαζε.

Τι έμενε; χιλιάδες φλούδες από πορτοκάλια, μυριάδες όστρακα θαλασσινών και φυσικά κάθε μορφής παλιόχαρτο, συνήθως από σκισμένες μάσκες.

Σε λίγο ο αέρας θα τα στροβίλιζε προς τη μεριά της θάλασσας.

 

H ιστοσελίδα εύχεται χρόνια πολλά, καλά Kούλουμα!
Kαι από αύριο, καλό Μαράντο και καλή Σαρακοστή!


Πρώτη ανάρτηση: 1/04/2014

 

Μοιραστείτε το