Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Tο «Criminalita» στο χωριό μας...

Aυτοί είναι οι πρώτοι κανόνες του ενισχυμένου Παλέρμο, όπως βασίστηκαν στα δεδομένα του παιχνιδιού Criminalita. 

Περιγραφή

Το Criminalita πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που είχε βγει πριν χρόνια στην αγορά και από το 2010 έχει αποσυρθεί. Tο παιχνίδι αυτό εισήγαγε στο γνωστό μας Παλέρμο την έννοια των καρτών Ίντριγκας... Οι κάρτες Ίντριγκας έδωσαν άλλο αέρα στο Παλέρμο, το καθιστούσε δυναμικό και επέτρεπε τις αιφνίδιες αλλαγές στην εξέλιξη του παιχνιδιού χωρίς να είναι ποτέ σίγουρο το πια ομάδα θα νικήσει.

Παράλληλα, προσέθετε μία επιπλέον κατάσταση (την λογική του Φαντάσματος) μεταξύ Ενεργών Παικτών και Παικτών Εκτός Παρτίδας. Το «Φάντασμα» δεν συμμετείχε στο παιχνίδι, αλλά με την κατάλληλη κάρτα μπορούσε να εκφέρει γνώμη και να ψηφίσει, καθώς και να ξαναγυρίσει στο παιχνίδι.

Tο Criminalita αποτέλεσε το «Παλέρμο Volax Edition» που παίζουμε μέχρι σήμερα τα καλοκαίρια –και όχι μόνο τότε. Σταδιακά, προσθέσαμε και άλλους κανόνες, κάνοντας το «Παλέρμο Volax Edition» το official summer game της ομάδας!

Εισαγωγή

Οι παίκτες αντιπροσωπεύουν τους κατοίκους ενός Ιταλικού χωριού κάτω από το φάσμα τρόμου της Μαφίας. Οι παίκτες χωρίζονται κρυφά, στην αρχή του παιχνιδιού, σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: Μαφιόζοι και Αθώοι Πολίτες.

Όλοι οι παίκτες δηλώνουν πως είναι Αθώοι Πολίτες αλλά μόνο οι Μαφιόζοι γνωρίζουν ποιος είναι Μαφιόζος και ποιος Αθώος Πολίτης.

Οι Αθώοι Πολίτες είναι στην αρχή η πλειοψηφία και σκοπός τους είναι να εντοπίσουν και να εκτοπίσουν τους λιγοστούς Μαφιόζους ανάμεσα τους. Οι Μαφιόζοι είναι κατά την αρχή στη μειοψηφία, και σκοπός τους είναι να βγάλουν από την μέση τους Αθώους Πολίτες.

Καρδιά του συστήματος του «Παλέρμο Volax Edition» είναι ή εναλλαγή ανάμεσά σε Νύχτα και Ημέρα, καθώς κάθε Νύχτα οι Μαφιόζοι βγάζουν μυστικά από την μέση έναν Αθώο Πολίτη, ενώ την Ημέρα όλη η ομάδα ψηφίζει και βγάζει από το παιχνίδι ύποπτους ως Μαφιόζους.

Οι Μαφιόζοι προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δεν είναι Μαφιόζοι με επιχειρήματα και με κάρτες Ίντριγκας, ενώ οι Αθώοι Πολίτες έχουν πρόσβαση στις ιδιαίτερες ικανότητες τους και στις κάρτες Ίντριγκας για να μάθουν την αλήθεια.

Σχεδόν σε κάθε ημερήσιο γύρο ο αριθμός των Ενεργών παικτών μειώνεται, αυξάνοντας κατακόρυφα την αγωνία όλων των πλευρών όμως, μην ξεγελιέστε, το «Παλέρμο Volax Edition» είναι ένα παιχνίδι ανατροπών και μέχρι κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων! Pωτήστε και τα παιδιά της ομάδας.

Νικητής

Δεν υπάρχουν εξατομικευμένες νίκες στο παιχνίδι. Κερδίζει και χάνει κάθε φορά μία ομάδα. Οι Μαφιόζοι κερδίζουν την στιγμή που είναι οι τελευταίοι Ενεργοί παίκτες μέσα στο παιχνίδι –αυτό ισχύει ακόμα και αν έχει μείνει ένας Μαφιόζος Ενεργός. Οι Αθώοι Πολίτες κερδίζουν εάν όλοι οι Μαφιόζοι είναι Ανενεργοί ή Εκτός Παρτίδας, οπότε και οι Μαφιόζοι οφείλουν να ομολογήσουν.

Σκοπός Γύρου:

Οι παίκτες είναι τώρα χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, χωρίς όμως να γνωρίζουν τίποτε παραπάνω για το ποιοι είναι οι συμπαίκτες τους.

Πρώτη Ημέρα

Ακολουθεί η Πρώτη Ημέρα η οποία έχει την ίδια δομή με τον κανονικό γύρο Ημέρας με την διαφορά πως δεν έχει υπάρξει Δολοφονία και συνεπώς η φάση ανακοίνωσης δολοφονίας απουσιάζει.

Η Ομάδα Συντονισμού (= μάνα) μοιράζει τυχαία μία κάρτα Ίντριγκας σε όλους. Οι Αθώοι Πολίτες επιθυμούν αυτός που θα ψηφιστεί να είναι Μαφιόζος μειώνοντας τον αριθμό τους, ενώ οι Μαφιόζοι επιθυμούν το αντίθετο το αντίθετο για να μειωθεί ο αριθμός των Αθώων Πολιτών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο παίκτης που ψηφίστηκε την Πρώτη Ημέρα μπορεί να συμμετάσχει στην Ομάδα Συντονισμού.

Νύχτα

Οι Μαφιόζοι προσπαθούν να δολοφονήσουν κάποιον παίχτη και στέλνουν προσωπικό μήνυμα (pm) στην Ομάδα Συντονισμού (ΟΣ). Η ΟΣ καταγράφει την ταυτότητα του θύματος. Η ΟΣ απαντά επίσης και σε ερώτηση του Ντετέκτιβ ή σε Όνειρο. Καταγράφει επίσης ποιόν προσπάθησε να σώσει ο Γιατρός ώστε εάν συμπέσει με την επιλογή των Μαφιόζων, να σωθεί το θύμα.

Σκοπός Γύρου:

Να δολοφονήσουν οι Μαφιόζοι Αθώο Πολίτη.

Ημέρα

Αναλυτικά η Ημέρα χωρίζεται στις παρακάτω φάσεις:

  • Ανακοινώνεται το αποτέλεσμα της απόπειρας δολοφονίας της προηγούμενης Νύχτας. Εδώ μπορούν να παιχτούν Ίντριγκες από τον παίκτη/θύμα, εφόσον έχει, ώστε να σωθεί και να παραμείνει Ενεργός παίκτης.
  • Κάθε Ενεργός παίκτης παίρνει υποχρεωτικά μια κάρτα Ίντριγκας. Απαγορεύεται ένας παίκτης να έχει παραπάνω από τρεις (3) κάρτες Ίντριγκας στα χέρια του. Σε περίπτωση που στην αρχή αυτής της φάσης κάποιος παίκτης έχει 3 κάρτες υποχρεούται να καταργήσει μία από τις κάρτες του στέλνοντας pm στην ΟΣ με την κάρτα που θα καταργήσει έτσι ώστε να λάβει μια καινούργια.
  • Ανοίγει η Συζήτηση πριν την Ψηφοφορία –το πιο διασκεδαστικό μέρος του παιχνιδιού! Ο λόγος δίνεται από τον Αφηγητή σε όλους τους Ενεργούς παίκτες οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους. Οι υποψίες μπορεί να βασίζονται σε κάτι που έγινε την Νύχτα, σε ασυνήθιστα ποστ, στο ότι κάποιος δεν μιλάει καθόλου ή μιλά πάρα πολύ, στο ότι κάποιος είναι πολύ χαρούμενος, στο ποιον υποστήριξε ή κατηγόρησε σε προηγούμενους γύρους, στην στατιστική, στο προαίσθημα, σε κάποιο θόρυβο, σε οτιδήποτε! Ο κατηγορούμενος φυσικά αντικρούει με τον ίδιο τρόπο τις κατηγορίες. Η συζήτηση συνεχίζεται μέχρι όλοι οι παίκτες να ολοκληρώσουν τις απόψεις τους ή μέχρι η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών ζητήσει να ξεκινήσει η Ψηφοφορία. Όλοι οι παίκτες πρέπει να εκφράσουν άποψη ακόμα και αν αυτή είναι ότι δεν υποπτεύονται κάποιον. Η ΟΣ προτού τερματίσει την συζήτηση ανακοινώνει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να παιχτούν κάρτες Ίντριγκας που παίζονται πριν την ψηφοφορία.
  • Ψηφοφορία. Οι παίκτες ψηφίζουν ανοιχτά, σε φανερή δημοσκόπηση, ποιον επιθυμούν να φύγει ως Μαφιόζος. Κάθε παίκτης έχει μία ψήφο (εκτός εάν χρησιμοποιήσει Ίντριγκα οπότε τότε θα πρέπει να στείλει pm στην ΟΣ για την χρήση της) και η ψήφος είναι υποχρεωτική. Ο παίκτης με τις περισσότερες ψήφους γίνεται Φάντασμα. Σε περίπτωση ισοψηφίας η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και επιτρέπεται να ψηφίσετε μόνο ανάμεσα στους ισοψηφούντες. Εάν και πάλι υπάρχει ισοψηφία τελειώνει η ψηφοφορία και πέφτει η Νύχτα χωρίς να φύγει παίκτης αυτό το γύρο. Οι γύροι πλέον εναλλάσσονται σε Ημέρα και Νύχτα.

Σκοπός Γύρου:

Να επιβιώσετε και να φτάσετε στην αλήθεια.

Καθεστώς Παικτών & ο Αφηγητής

Κατά την διάρκεια μιας παρτίδας ένας παίκτης μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις παρακάτω 3 καταστάσεις:

  • Ενεργός Παίκτης: Όλοι οι παίκτες είναι Ενεργοί στην αρχή κάθε παρτίδας. Οι Ενεργοί παίκτες μπορούν να μιλάνε, ψηφίζουν και ψηφίζονται, χρησιμοποιούν τις ιδιότητες των ρόλων τους την Νύχτα και παίζουν κάρτες Ίντριγκας.
  • Φάντασμα - Ανενεργός Παίκτης: Τα Φαντάσματα δεν επιτρέπεται να μιλάνε ή να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους παίκτες, δεν ψηφίζουν ή ψηφίζονται, κρατάνε όσες κάρτες Ίντριγκας είχαν πριν γίνουν Φαντάσματα αλλά δεν παίζουν ή παίρνουν άλλες και δεν χρησιμοποιούν τις ιδιότητες των ρόλων τους την Νύχτα. Τα Φαντάσματα υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να συμμετέχουν, ή και να ξαναγίνουν Ενεργοί παίκτες, εάν παιχτεί η κατάλληλη κάρτα Ίντριγκας. Φάντασμα μπορεί κάποιος να γίνει σαν αποτέλεσμα Δολοφονίας, Ψηφοφορίας ή Ίντριγκας.
  • Εκτός Παρτίδας: Εάν παιχτεί η Ίντριγκα «Τυμβωρυχία» επάνω σε ένα Φάντασμα, τότε το Φάντασμα αποκαλύπτει την κάρτα ρόλου του σε όλους τους παίκτες. Ο παίκτης είναι πλέον εκτός παρτίδας. Συνεχίζει να μην εκφράζει απόψεις και οι κάρτες Ίντριγκας που τυχόν καταργούνται.

Κάρτες Ρόλων & Ίντριγκας

Στο στρατόπεδο Αθώων Πολιτών ανήκουν όλες οι κάρτες ρόλου εκτός του Μαφιόζου και Φανερού Μαφιόζου.

A. Κάρτες Ρόλου
Αθώος Πολίτης: Ακριβώς αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος –δεν διαθέτει κάποια ιδιότητα την Νύχτα
Δολοφόνος: Ο λεγόμενος και Μαφιόζος ή «κρυφός» Μαφιόζος.
Φανερός Δολοφόνος: O ΦΔ ή  Φανερός Μαφιόζος είναι γνωστός στον Πληροφοριοδότη (ή ρουφιάνο ή ρουφ) αλλά δεν ξέρει ποιος είναι ο Πληροφοριοδότης.
Πληροφοριοδότης: Αθώος Πολίτης που γνωρίζει την ταυτότητα του Φανερού Δολοφόνου. Δεν απαγορεύεται κατά την διάρκεια της συζήτησης να πει πως είναι ο ρουφ (χωρίς να αποκαλύψει την κάρτα ρόλου του) και να καταδώσει ευθέως το Φανερό Δολοφόνο, αλλά θεωρείται πιο σωστό να εκφράσει έμμεσα τις πληροφορίες του. Οι καλύτερες παρτίδες παίζονται με έξυπνους ρουφ που δεν αποκαλύπτονται εύκολα. Πάντα υπάρχει και η άλλη άποψη...
Γιατρός: Κάθε Νύχτα ο Γιατρός προσπαθεί να σώσει κάποιον συμπαίκτη του Αθώο Πολίτη στέλνοντας pm στην ΟΣ με την επιλογή του. Δεν επιτρέπεται να σώσει τον εαυτό του. Εάν μαντέψει σωστά ποιον αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν οι Μαφιόζοι, ο παίκτης σώζεται.
Συγκάτοικος: Εάν η παρτίδα έχει συγκάτοικους αυτοί θα είναι πάντοτε δύο. Οι Συγκάτοικοι έχουν την απλή ιδιότητα του να ξέρουν πως είναι και οι δύο Αθώοι Πολίτες. Πολύτιμη πληροφορία όπως θα διαπιστώσετε.
Ντετέκτιβ: Στέλνει κάθε Νύχτα pm στην ΟΣ για έναν παίκτη που υποπτεύεται ως Δολοφόνο. Η ΟΣ απαντά με «Ναι» αν είναι Μαφιόζος και με «Όχι» αν είναι Αθώος Πολίτης.
Αλεξίσφαιρο Γιλέκο: Αυτός ο Αθώος Πολίτης πήρε τα μέτρα του. Δεν μπορεί να δολοφονηθεί από τους Δολοφόνους κατά την διάρκεια της Νύχτας.

B. Κάρτες Ίντριγκας
Οι κάρτες Ίντριγκας μοιράζονται όπως περιγράφεται στην αντίστοιχη φάση Ημέρας. Οι ικανότητες κάθε κάρτας είναι αυτές που αναγράφονται επάνω της. Μπορούν να παιχτούν παραπάνω από μία κάρτες ανά παίκτη σε κάθε γύρο.

Λοιπές Παρατηρήσεις:

Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε σύγχυση που μπορεί να αποκαλύψει ταυτότητες παράτυπα, με πρωτοβουλία της ΟΣ, αμέσως πέφτει η Νύχτα και οι συζητήσεις σταματούν. Δεν υπάρχουν Δολοφονίες σε αυτήν την έκτακτη Νύχτα.

Οι Δολοφόνοι μπορούν να δολοφονήσουν Δολοφόνο εάν φυσικά παραμένει τουλάχιστον ένας ακόμη Ενεργός Μαφιόζος.

Για μία παρτίδα χρειάζονται τουλάχιστον επτά παίκτες. Εάν μείνουν στο παιχνίδι μόνο ο παίκτης με το Αλεξίσφαιρο Γιλέκο και ένας Μαφιόζος, οι γύροι συνεχίζονται κανονικά μέχρι κάποιος να αποκτήσει το πλεονέκτημα σε ψηφοφορία και να κερδίσει.

Απαγορεύεται να γίνονται συνεννοήσεις κρυφά από άλλους παίκτες.

Όταν παιχτεί «Όνειρο» η ΟΣ δεν επιτρέπεται με κανένα τρόπο να σχολιάσει τι υποστηρίζει ο παίκτης ότι ειπώθηκε.

Οι Δολοφόνοι μπορούν επίσης να ισχυρισθούν ότι έχουν οποιονδήποτε ρόλο Πολίτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «αποκαλύπτουν» την ταυτότητα τους.
Γενικά όμως προτείνεται να μην καταφεύγουν οι παίκτες στο να προσπαθούν να πείσουν για την αθωότητα τους μέσω των ρόλων τους, αλλά μέσω επιχειρημάτων που να μην στηρίζονται σε αναφορά στον ρόλο του παίκτη ή σε ρόλο που ενδεχομένως να γνωρίζει. Έτσι το παιχνίδι γίνεται πιο διασκεδαστικό...

Ακροτελεύτιος κανόνας:

Το «Παλέρμο Volax Edition» είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί να δολοπλοκήσετε, συμμαχήσετε και γενικώς να ισχυρισθείτε οτιδήποτε για να κερδίσει η ομάδα σας. Ένας κανόνας που όμως δεν πρέπει να παραβιαστεί ποτέ: Μην συζητάτε μεταξύ σας μέσω προσωπικών μηνυμάτων εάν δεν το δικαιούστε! Θα καταστρέψετε το παιχνίδι και την διασκέδαση όλων συμπεριλαμβανομένου και της δικής σας. Εντιμότητα μεταξύ κατεργαραίων λοιπόν!
 

 

Μοιραστείτε το