Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
protagon.gr

Στο γνωστό ιστολόγιο protagon.gr διαβάζουμε ένα κείμενο γεμάτο όμορφες φωτογραφίες, με τίτλο "η καλαθοπλεκτική στο Βώλακα της Τήνου", από την Έβελυν Φώσκολου (2.10.2012). Σας το μεταφέρουμε.

«Συνάντησα τον Αντώνη χαμογελαστό στην καρέκλα του να πλέκει. Δεν είναι και πολλά χρόνια στη δουλειά, όμως είχε πολύ όρεξη και έτσι έμαθε γρήγορα. Μου εξηγεί πως δεν είναι δύσκολη υπόθεση, θέλει όμως υπομονή και μεράκι. Ήταν ο πατέρας του χρόνια στην δουλειά και έτσι, από μικρός, πήρε πολλά μαθήματα.

»Στο χωριό οι καλαθοπλέκτες είναι πια τρεις, τα άλλα δύο αδέλφια του Αντώνη. Οικογενειακή υπόθεση. Πρώτα από όλα μαζεύουν τα καλάμια την άνοιξη, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο, γιατί δεν βρίσκονται πάντα σε προσβάσιμα μέρη. Έπειτα ξεχωρίσουν τα γερά και πετούν τα σπασμένα ή αδύναμα. Αφού γίνει ο διαχωρισμός ξεκινάει το πλέξιμο. Ποιος είπε πως το πλέξιμο είναι γυναικεία υπόθεση;

»Βρέχει πρώτα το καλάμι με νερό έτσι ώστε να μαλακώσει και έπειτα αρχίζει να πλέκει τη βάση του καλαθιού. Τα χέρια του αρχίζουν και "τρέχουν" δεν προλαβαίνω να δω τι κάνει, οι κινήσεις του είναι γρήγορες και μεθοδικές. Σε μόνο δύο ώρες είχε ντύσει ένα μικρό μπουκαλάκι με καλάμι. Ιδανικο για ρακί όπως που είπε.

»Παλιότερα τα καλάθια ήταν απαραίτητα για ένα νοικοκυριό, αλλά και για τους αγρότες, ψαράδες και κυνηγούς... Ήταν η καλύτερη αποθηκευτική λύση τόσο για τρόφιμα, όσο και για τα σιτηρά, τα ψάρια, αλλά και για το κρασί και το λάδι. Σήμερα όλα έχουν αντικατασταθεί από πλαστικά. Οι μόνοι που αγοράζουν πια καλάθια είναι οι γηραιότεροι και οι τουρίστες.

»Η Βianca έξω φυλάει την πραμάτεια. "Η δουλειά θέλει υπομονή και φοβάμαι πως γρήγορα θα εξαφανιστεί" λέει με παράπονο ο Αντώνης. Είναι μια δουλειά που πάει από γενιά σε γενιά, αλλά δυστυχώς οι νέοι δεν έχουν την υπομονή να την συνεχίσουν. Γι' αυτόν το λόγο λοιπόν ο δήμος διοργανώνει σεμινάρια καλαθοπλεχτικής, με δάσκαλο τον Αντώνη, κάθε χειμώνα στο παραδοσιακό εργαστήρι του στον Βώλακα».

 

Δείτε το σύνολο των φωτογραφιών της Έβελυν, εδώ!

Για την μεταφορά nikal_06.15

Μοιραστείτε το