Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

 

ιστοσελίδα: www.lifo.gr
θεματολογία: Φωτογραφία
τίτλος άρθρου: Tήνος - Ένας τόπος σχηματισμένος από μύθους αποκαλύπτει την αθέατη δύναμή του στον Πέτρο Κουμπλή
υπότιτλος: H εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Ανάμα» στο lifo.gr
στοιχεία ανάρτησης: 19 Noεμβρίου 2016, 12:20
κείμενο: δεν αναφέρεται
φωτογραφίες: Πέτρος Κουμπλής

αποσπάσματα: «Η ανεξάντλητη φωτογένεια των ελληνικών νησιών και η μυθολογική τους διάσταση είναι οι δύο ζωτικοί παράγοντες που τροφοδοτούν την τέχνη του Πέτρου Κουμπλή. Οι εικόνες του είναι ποιητικές και εκπλήσσουν με τη διαφορετικότητα της αισθητικής και την έντασή τους σε κάδρα μνημειώδη και επιβλητικά. [...] Ο Πέτρος Κουμπλής έχει πει: «Η φύση μας έχει δώσει τα δικά της σύμβολα, μικρά φυσικά μνημεία που ξυπνούν μέσα μας αυτή την αρχέγονη μνήμη. Παντού στον κόσμο, κάθε κοινωνία και κάθε τόπος μεταφέρει αυτά τα σύμβολα με έναν περισσότερο η λιγότερο αφηρημένο τρόπο, έχοντας δώσει πολιτισμικές, θρησκευτικές ή απλά συναισθηματικές ιδιότητες στη φύση που τους περιβάλλει. Μέσα από τις δουλειά μου εγώ έχω μονάχα να ξυπνήσω τα αρχέτυπα της δικής μου μνήμης». Το «Ανάμα», το τελευταίο του πρότζεκτ το οποίο συστήνει και παρουσιάζει στο lifo.gr, είναι η φωτογραφική του σπουδή πάνω σε ένα από τα πιο εμβληματικά και πνευματικά φορτισμένα νησιά μας, την Τήνο»

«Το τοπίο της Τήνου διατηρεί, με τη λιτότητα του, την άχρονη μνήμη μιας πρώιμης συνείδησης. Οι δυνατοί άνεμοι ακόμα ψιθυρίζουν ξεχασμένους μύθους, όπως εκείνος του Κάλαϊ και του Ζήτη, τα δίδυμα αδέρφια του Βορέα και της Ωρείθυιας, που πέθαναν στην Τήνο από το χέρι του Ηρακλή. Ο πατέρας τους, θεός του βόρειου ανέμου, άφησε το παλάτι του στη Θράκη και ξεκίνησε να τους αναζητά, μαθαίνοντας την τραγική αλήθεια μονάχα όταν έφτασε την Τήνο. Κλαίγοντας από τον πόνο του, άνοιξε τους ασκούς και άφησε τους ανέμους ελευθέρους. Είναι οι ίδιοι άνεμου που από εκείνη την εποχή συνεχίζουν να δέρνουν το βουνό όπου οι γιοί του κείτονταν, καθώς και όλο το νησί. Οι φωνές τους μπορούν ακόμα να ακουστούν, γιατί μεταμορφώθηκαν και οι ίδιοι σε ανέμους [...]».

 

Μοιραστείτε το